Véletlen szülte a hétvégi süteményt, pakolásztam a mélyhűtőben és találtam egy csomag natúr gesztenyemasszát. Mascarponeval, tejszínhabbal, könnyed desszert vált belőle. Kóstolás után egyetértettünk abban, hogy a korábban tervezett csokoládés áthúzás nélkül is tökéletes.
A piskótához
5 tojás
100g liszt (70g tk. és 30g sima búza)
20g Dia Wellness cukorhelyettesítő 1:4 (80g nyírfacukornak megfelelő)
1 evőkanál étolaj
A krémhez
250g mascarpone
250g tejszín
250g gesztenyemassza, natúr
10g zselatin
80 ml hideg víz
10g Dia Wellness cukorhelyettesítő 1:4 (40g nyírfacukornak megfelelő)
rum vagy rumaroma, ízlés szerint
nyírfaporcukor a díszítéshez
A tészta hozzávalóiból a szokásos módon piskótát sütöttem. A piskóta készítés aranyszabályait lásd egy korábbi bejegyzésben: itt.
A kisült lapot vékonyan meghintettem liszttel és átfordítottam. Pár
percet pihentettem és felcsavartam. Nem szükséges külön vizes ruhát
használni, csavarjuk melegen a saját papírjával együtt.
Míg a piskóta hűlt a gesztenyemasszát összetörtem és cukorhelyettesítővel, rummal ízesítettem, összegyúrtam. 100g-ot félretettem a krémhez. A másik részből pedig - a piskóta hosszához mérve -, rudat sodortam.
Az alaposan lehűtött tejszínt kemény
habbá vertem. A zselatint fémtálkába tettem és hideg vízzel beáztattam. A
piskótalapról lesepertem a lisztet, lehúztam róla a papírt. Bőrös felével felfelé rátettem egy tiszta sütőpapírra, a szélét késsel kiegyenesítettem.
A mascarponét keverőtálba tettem, hozzáadtam a negyedannyit, gesztenyemasszát, rumot, majd a tejszín harmadával
elkevertem. A zselatint vízgőz felett felolvasztottam. A krémhez
óvatosan hozzákevertem a maradék habot majd
belekevertem a zselatint.
A krémet lapra tettem,
egyenletesen elkentem, rátettem a gesztenyerudat és feltekertem. Sütőpapírba csavartam, ügyelve arra, hogy a piskóta széle a rolád alá
kerüljön. Hűtőszekrénybe tettem és szeletelés előtt két órát
pihentettem. Vékonyan meghitettem porcukorral.
Tipp: készíthetjük kakaós piskótával is, ez esetben keverjünk a lisztekhez 12g keserű kakaóport.
Tipp: készíthetjük kakaós piskótával is, ez esetben keverjünk a lisztekhez 12g keserű kakaóport.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése