Van már egy klasszikus marhahúsos és egy harcsás burger receptem, így ma, a változatosság kedvéért csirkével készítettem. S hogy ne legyen olyan unalmas, a húst petrezselyemmel, snidlinggel és csipetnyi római köménnyel dobtam fel.
Hozzávalók, 6 burgerhez
Bucihoz
450g liszt (150g rétes, 300g tk. búzaliszt)
15g búzasikér
120ml tejszín
120ml langyos víz
60g olvasztott vaj
1 L-es tojás
18g friss élesztő
1 csapott teáskanál só
pár csepp folyékony édesítő, ha édeskésen szereted a bucit
szezám
nigella mag (elhagyható)
Fasírthoz
600g csirkemell filé
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál dijoni mustár
1 csokor petrezselyem
1 csokor snidling
1 kisebb vöröshagyma negyede, kb. 25g
só
frissen őrölt bors
fél mokkáskanál őrölt római kömény (elhagyható)
Tálaláshoz, friss zöldségek: paradicsom, lila hagyma, csiperke, uborka, jégsaláta és kecsap, mustár, majonéz ízlés szerint
A zsemle hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjébe mértem és rugalmas, a
kenyértésztánál kissé lágyabb tésztát gyúrtam. (A tojásból egy evőkanálnyit félretettem a lekenéshez!) Kelesztőtálba tettem és
bő 40 percig kelesztettem.
Míg a tészta pihent, összeállítottam a húspogácsákat. A csirkemell filét ledaráltam. A vöröshagymát, snidlinget, petrezselymet nagyon finomra vágtam. Hozzáadtam a húshoz az olajjal, mustárral együtt, majd sóztam, borsoztam és kevéske őrölt római köményt is kevertem bele. 6 egyforma
részre osztottam, vizes kézzel húskorongokat formáztam. Folpack fóliával leterített tálcára sorakoztattam őket, letakartam és
sütésig hűtőbe tettem.
Előkészítettem a zöldségeket.
A megkelt zsemletésztát hat egyenlő részre osztottam,
kigömbölyítettem, majd papíros sütőlemezre tettem. 45 perc alatt
duplájára kelesztettem, a félretett tojással lekentem, szezámmal, nigella maggal leszórtam és 180 fokra
előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütöttem. A zsemléket rácsra
tettem kihűlni.
A húst egy tapadásmentes, felforrósított serpenyőben aranybarnára sütöttem, papírtörlőre szedtem és tálalásig melegen tartottam.
Asztalra kerültek a hozzávalók és mindenki kedvére készítette a saját csibeburgerét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése