2021. április 1., csütörtök

Répás mini cupcake

A mini muffinformán ma újra bevetésre került! Ezúttal fűszeres, répás muffinokat sütöttem és egy mascaropenés vaníliakrémmel koronáztam meg őket! A falatnyi -  na jó, két falatnyi -, cupcake-k nem csak szemet gyönyörködtetőek, hanem isteni finomak is!


Hozzávalók, 24 darabhoz

120g répa
150g liszt (45g sima, 105g tk. búza)
1teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 mokkáskanál fahéj
fél mokkáskanál kardamom
fél mokkáskanál őrölt gyömbér
100g dió
2 M-es tojás
60g cukornak megfelelő édesítő 
80g napraforgó olaj
140g tejföl
kevés olaj és liszt a forma előkészítéséhez

A krémhez
250ml tej
20g vaníliás krémpor
250g mascarpone, szobahőmérsékletű
80g puha vaj 
80g cukornak megfelelő édesítő
vaníliaőrlemény
 
 
 
A sütőt 180 fokra előmelegítettem. A forró sütőben kicsit megpirítottam a diót, majd késes aprítóban durvára daráltam. A formát vékonyan kiolajoztam, liszteztem. A répát nagy lyukú reszelőn lereszeltem. Kimértem a száraz anyagokat és összevegyítettem őket. Egy keverőtálba mértem a tojást, édesítőt, tejfölt, olajat és alaposan elkevertem. Beleforgattam a lisztes keveréket, végül a kicsavart répát. A tésztát habzsákba tettem és a formába töltöttem. Sütőbe tettem és 18 perc alatt megsütöttem. Tűpróbával ellenőriztem, hogy megsültek-e a muffinok. Rácsra szedtem őket hűlni.
 
 
Míg a muffinok sültek, egy tapadásmentes edénybe öntöttem a tejet és a krémport. Sűrű pudingot főztem belőle. Mivel kis mennyiség, azért kevergetve is gyorsan kihűl, de aki ezt nem szeretné, tegyen folpack fóliát az alap tetejére. így nem lesz bőrös a teteje. 
A krémhez a puha vajat habosra kevertem az édesítővel, vanília őrleménnyel, pudinggal és a több részletben hozzáadott a mascarponéval. A krémet 8-as csillagcsővel ellátott habzsákba tettem és feldíszítettem a muffinokat. Dekorációnak répaszalagokat, diót, és répaleveleket használtam. 


Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kövesd az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!