2017. január 3., kedd

Mini bagett

Régi vágyam teljesült karácsonykor. Kaptam egy bagettsütő formát, amit kis bagettekkel  avattam fel. Új kedvenc született, mert a friss zsömlék isteni ropogósak.


Hozzávalók
Öregtészta
150g kenyér vagy rétesliszt
50g tk. búzaliszt
6g friss élesztő
160ml langyos víz

Tészta
300g tk. búzaliszt
1 teáskanál sikér
15g friss élesztő
100-120ml víz
80g tejföl
30g puha vaj
1,5 teáskanál só


Az öregtésztához való vízben feloldottam az élesztőt, majd belekevertem a liszteket. Lefedtem és a 10-12 órát/egy éjszakát szobahőmérsékleten pihentettem. Ez idő alatt megkelt és összeesett.
Másnap a tészta hozzávalóit belemértem a kenyérsütőgép üstjébe, hozzáadtam az öregtésztát, és selymes, rugalmas tésztát gyúrtam. A lisztek minőségétől függően szükség lehet plusz folyadékra, amit érdemes kisebb részletekben a tésztához adni.


A tésztát kelesztőtálba tettem és 60 percig kelesztettem, közben egyszer átszellőztettem, azaz finoman kinyomkodtam belőle a levegőt.  A megkelt tésztát 10 egyenlő részre osztottam, kigömbölyítettem és 10 percet pihentettem. Ovális bucikat formáztam és bagettsütő rácsra tettem. 40 percig kelesztettem, miközben a sütőt 220 fokra előmelegítettem és és a szokásos vizes edényemben forró vizet állítottam az aljába. 
A megkelt bucikat éles késsel bevágtam, vízzel alaposan befújtam és a forró sütőbe toltam. 


Körülbelül 15 perc múlva a hőt 200 fokra visszavettem és a vízgőzös edényt a sütőből kivettem. Amikor a bagettek aranybarnára sültek rácsra tettem őket kihűlni. 


Tipp: természetesen készíthetjük bagettsütő nélkül is. Akkor formázás után tegyük a bagetteket lisztezett konyharuhára, amit közöttünk felhúzunk, harmonika alakot képezve. Így szorosan tartják egymást és felfelé kelnek. A megkelt tésztákat habkártya segítségével emeljük át papíros tepsire.


További változatok, másképp formázva: