2021. október 1., péntek

Ementális csavart céklasalátával

Visszavonhatatlanul itt az ősz és vele az egyik kedvencem a cékla. Ezúttal megsütöttem, így készítettem belőle egy gyors, egyszerű salátát, amit nem ízesítettem túl, hogy a zöldség domináljon. Egy rafinált, sajtos péksütit sütöttem mellé, ami langyosan, de hidegen is nagyon finom.
 
 
Hozzávalók, 16 darabhoz
A tésztához
400g liszt (120g sima, 280g tk. búza)
120ml tejszín
120-140ml víz
15g friss élesztő
30g olívaolaj
1 teáskanál só

A töltelékhez
160g ementáli vagy más karakteres sajt
50g vaj
 
1 tojás és kevés szezám

A céklasalátához
4 cékla, kb 700g
citromlé
snidling vagy újhagyma
olívaolaj
bors
120g feta
 
 
A céklákat alaposan megmostam, alufóliába csomagoltam és 180 fokra melegített sütőben megsütöttem. Amikor kihűlt lehúztam a héjukat, és felkockáztam. Sóval, borssal, citromlével olívaolajjal és finomra vágott snidlinggel összekevertem, majd hűtőbe tettem, hogy összeérjenek az ízek. 
 
 
A tészta hozzávalóiból lágyabb tésztát gyúrtam, és 45 percig pihentettem. Míg a tészta pihent, finomra reszeltem a sajtot és megolvasztottam vajat. Előkészítettem két sütőpapíros tepsit.
A megkelt tésztát két egyenlő részre osztottam, hogy könnyebb legyen dolgozni vele. Enyhén lisztezett nyújtótáblára tettem és 28x36cm-es téglalappá nyújtottam. Megkentem vajjal, megszórtam a sajt felével, majd szimplán behajtottam. Azaz a tésztát gondolatban 3 részre osztottam és előbb az alsó, majd a felső harmadot is ráhajtottam a közbülső harmadra. Tehát egy 28x12cm-es téglalapom lett. Ezt 3 cm széles csíkokra - 8 darabra vágtam -, majd a közepén egy bemetszést ejtettem pizzavágóval. Ezen a lyukon kétszer átfordítottam a tésztát és a tepsire sorakoztattam. 
 
 
A sütőt 180 fokra melegítettem. 25 perc után felvert tojással lekentem a rudakat, megszórtam szezámmal és 22 perc alatt aranybarnára sütöttem. Amikor elkészültem a második tepsivel 15 percre hűtőbe tettem, hogy késleltessem a kelésben. 
A céklasalátát tálalás előtt megszórtam apró kockákra vágott fetával. 

Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kedveld az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!