Van már a blogon egy panna cotta - azaz tejpuding recept -, de hogy ötletet adjak a karácsonyi menühöz, picit átalakítottam. Megbolondítottam egy kis mézeskalács fűszerrel és Rote Grüztével tálaltam. A Rote Grütze, szó szerinti fordításban "piros kása", igen közkedvelt német desszert. A bogyós gyümölcsökből álló, sűrű állagú kása elkészítése épp oly egyszerű, mint a tejpudingé. Vendégeink lenyűgözése pedig garantált.
Az autentikus Rote Grütze alapja meggy-, vagy más gyümölcslé. Hogy gyors szénhidrátot mellőzzek, erős gyümölcsteával helyettesítettem a meggylét. Használhatunk helyette vizet, vagy gyümölcsszörpöt is.
Hozzávalók/ 6 adaghoz
A panna cottához
300ml tejszín
300ml tej
60g nyírfacukor
5g porzselatin
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék, ízlés szerint
A Rote Grützéhez
200ml erős gyümölcstea, nálam málna
250g vegyes bogyós gyümölcs, mirelit
12g étkezési keményítő
50g nyírfacukor, ízlés szerint
A tejet és a tejszínt forróra melegítettem és belekevertem az összevegyített nyírfacukrot, zselatint. A tűzről levéve alaposan összekevertem, majd ízesítettem a mézeskalács fűszerkeverékkel. Hűlni hagytam. Egy tálcára előkészítettem 3 tojástartó dobozt.
A tejpudingot a poharakba osztottam, majd döntve a tojástartóba tettem. Természetesen ez a lépés elhagyható.
Hűtőszekrénybe tettem és 5 órán át pihentettem a pudingokat. Az állaguk szilárd, de krémesen lágy, kissé remegős.
Elkészítettem a Rote Grützét. A gyümölcsteát a nyírfacukorral felforraltam, majd a pici vízzel elkevert keményítővel besűrítettem. Belekevertem a gyümölcsöt, majd a panna cottára adagoltam.
Ha elkészítetted, kérlek írd meg, milyennek találtad! Örülök a véleményednek, itt vagy a blog facebook oldalán, itt.