2015. december 12., szombat

Gombakrémleves, sajtos pirítóssal

A jó gombakrémleves titka, hogy többféle gombából készül. Legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás, ha a fehér csiperkéhez markánsabb ízű testvérét, a barna csiperkét társítjuk. Így nagyon finom, szénhidrátot szinte alig tartalmazó levest főzhetünk, aminek remek kísérője lehet pár szelet fokhagymás bagett, rápirult ropogós sajttal.


Hozzávalók
200g fehér csiperke
200g barna csiperke
1 közepes fej vöröshagyma
150ml tejszín
olaj
kakukkfű
fehérbors

víz

házi teljes kiőrlésű bagett, vagy kenyérszeletek
fokhagyma
petrezselyem
olíva olaj
mozzarella, trappista



A gombát megtisztítottam és tojásszeletelővel felszeleteltem. Pár szeletet félretettem a díszítéshez.  A hagymát finomra vágtam és kevés olajon megfonnyasztottam, majd hozzáadtam a gombát és kicsit megfuttattam. Felöntöttem annyi vízzel ami ellepi, sóztam, borsoztam, beletettem egy csipet kakukkfüvet és fedő alatt puhára pároltam. Kézi mixer segítségével összeturmixoltam, hozzáadtam a tejszínt, majd annyi vizet, hogy kívánt sűrűségű legyen. Visszatettem a tűzhelyre és átforraltam.
A sütőt 180 fokra előmelegítettem. A bagett és gombaszeleteket sütőpapíros lemezre tettem, egymástól távol, hogy a nedvesség amit a gomba enged ne kerüljön a kenyérre. Mindkét felüket megpirítottam. A fokhagymát összezúztam, hozzáadtam a finomra vágott petrezselymet, majd kevés olívaolajjal elkevertem. A megpirult kenyérszeleteket megkentem ezzel a keverékkel, mindegyikre egy kis kocka mozzarellát és reszelt trappistát tettem, majd aranybarnára sütöttem.
Tálaláskor a leves mellé adtam a megpirított gombaszeleteket és kevés finomra vágott petrezselymet.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése