2015. október 26., hétfő

Birsalmás táskák

Nagyon szeretem a fanyar, illatos birsalmát. Bár nem könnyű pucolni, darabolni, de mennyei íze miatt megéri a fáradtságot. Mivel a párolás során szinte nem enged levet, ideális töltelék lesz belőle.


Hozzávalók/ 24 darabhoz
egy adag gyors vajas tészta, recept itt

1kg birsalma, hámozás utáni súly
50g vaj
nyírfacukor ízlés szerint
citromlé
fahéj
kardamom

1 tojás sárgája a kenéshez

A birsalmákat meghámoztam, magházukat eltávolítottam és szeletelővel 2mm vékonyra vágtam. A vajat egy lábasban megolvasztottam, beletettem a birsalmát, lefedve puhára pároltam, majd nyírfacukorral, fahéjjal, kardamommal ízesítettem. Szerettem volna, hogy a birs íze domináljon, ezért kevesebbet tettem a fűszerekből, mint egy normál almatöltelékbe szoktam. 
Mikor a töltelék kihűlt, a tészta felét lisztezett nyújtótáblán 2-3mm vékonyra nyújtottam, majd 10x10cm-es lapokra vágtam. Tésztarácsozó hengerrel bevágtam a a tészta felét. Az almát habzsákba tettem és egy-egy csíkot húztam a lapokra.


A lap szélét vízzel lekentem és a rácsos felét kissé széthúzva ráborítottam. Papíros sütőlemezre tettem a táskákat. Amikor az első tepsi megtelt betettem a hűtőbe, majd 230 fokra előmelegítettem a sütőt. A sütőm 20 perc alatt éri el ezt a hőmérsékletet, ez az idő elegendő a tészta pihentetésére. Közben elkészítettem a tészta másik felét és azt is hűtőbe tettem.
Az első 12 táskát felvert tojássárgájával lekentem, majd a forró sütőbe tettem és 20 perc alatt megsütöttem. Mikor elkészült a második adaggal is ugyanígy jártam el.


Ha nincs tésztarácsozó hengerünk, akkor késsel párhuzamosan is bevagdoshatjuk a tésztát. Habzsák helyett pedig adagolhatjuk kiskanállal. 
Birs helyett tölthetjük a tésztát más gyümölccsel, túróval, vagy sós töltelékkel is. 


Gyors vajas tészta, fázisfotókkal

Inzulinrezisztensként az ember előbb-utóbb kénytelen pár dolgot maga kivitelezni, amiért mások csak odasétálnak a boltban a hűtőpulthoz. Ilyen a teljes kiőrlésű vajas tészta, amit bizony nem lehet kapni. Pár hónapja elkészítettem a klasszikus leveles tészta fázisfotós receptjét, de időről-időre megkeres valaki, hogy nem lehetne-e ezt egyszerűbben, gyorsabban kivitelezni. Íme közkívánatra, egy másik verzió!
Michel Roux, francia séf receptjét vettem alapul, ami összetevőiben nem, de az elkészítés módjában kissé különbözik a korábban megosztott recepttől. A hajtogatást itt sem úszhatjuk meg, de a két tésztaegység készítését igen.
Fontos, hogy az alapanyagok mind hidegek legyenek és az összeállítás első fázisában a lehető legkevesebbszer érjünk hozzájuk kézzel. A tervezett tésztakészítés előtt pár órával tegyük a kimért lisztet, vizet a hűtőbe.  


Hozzávalók
250g liszt (75g fehér búza, 175g teljes kiőrlésű búza)
250g hideg vaj
125-130ml jéghideg víz
1 csapott teáskanál só
1 teáskanál ételecet

Keverőtálba mértem a liszteket és a sóval elkevertem őket. A vajat felkockáztam és a liszthez adtam.


Egy kerek végű kenőkés segítségével a vajat összekevertem a liszttel, az összeragadt kockákat szétválasztottam.


Ezután több részletben hozzáadtam az ecetes vizet és a kés hegyével folyamatosan kevertem. A cél az, hogy a liszt vegye fel a vizet és ne a vajdarabokat dolgozzuk bele. Mikor ezzel elkészültem lisztezett munkafelületre borítottam és gyúrás nélkül, téglatestet formáltam a tésztából.


Tálcára raktam, folpack fóliába csomagoltam és fél órára hűtőszekrénybe tettem. Amikor a pihentetés véget ért, lisztezett nyújtótáblára helyeztem, és körülbelül 25x40cm nagyságúra nyújtottam. Gondolatban három részre osztottam a tésztát, a bal harmadát ráhajtottam, majd a lisztet egy ecsettel lesepertem.


Erre azért van szükség, hogy a lisztszemcsék ne képezzenek kérget a leveles rétegek között, ne nehezítsék el a tésztát. Ezután a jobb tésztarészt is ráhajtottam.


A tésztát 90 fokkal elfordítottam, megismételtem a nyújtást és szimpla hajtást. Újból 30 percet pihentettem hűtőben. A hajtogatás két fázisát még kétszer megismételtem. Felhasználás előtt újra pihentettem a tésztát. A friss tészta 3 napig eltartható, vagy akár le is fagyasztható.

A feldolgozás utáni eredmény: birsalmás táskák


Michel Roux: Desserts - Meine Leidenschaft (Christian Verlag, München, 1995)  című könyvében lévő "Schneller Blätterteig" recept átdolgozása