2017. szeptember 24., vasárnap

Mákos áfonyás sütemény

Szeretném egy rendhagyó előszóval indítani ezt a bejegyzést, mert nagyon zavar egy jelenség. Nevezhetjük remake-nek, másolásnak, plagizálásnak, más farvizén való vitorlázásnak. Az nyilvánvaló közhely, hogy nincs új a nap alatt. Amivel nincs is baj, hisz én is használom mások receptjeit. De úgy veszem észre, némely blogger kolleginák rögtön a sajátjuknak éreznek recepteket, ötleteket, ha kicsit elvesznek, hozzátesznek, megváltoztatnak. Úgyhogy most megmutatnám, sokadszor, hogy hogyan is kell korrekt módon receptet átvenni. A recept amit átalakítottam Ullatrulla backt und bastelt blogon ide kattintva elérhető.
Persze felmerülhet a kérdés, hogy minek is ez, hisz Ullatrulla, azaz Daniela soha nem találkozna a blogommal, vagy ha mégis fel sem ismerné fel a receptjét. De higgyétek el, remek érzés, egy pár soros köszönő üzenetre visszajelzést kapni és szóba elegyedni egy kvázi ismeretlen bloggerrel.

És hogy a süteményről is essék szó, egy klasszikus kávézós, teázós, uzsonnázós darab, mákkal, áfonyával. 


Hozzávalók, 11x35cm-es dobozformához
Tészta
300g liszt (50g sima, 250g tk. liszt)
50g étkezési keményítő
12g sütőpor
250g puha vaj
150g cukornak megfelelő édesítő
4 tojás, szobahőmérsékletű
30ml tej, ha szükséges
fél kezeletlen citrom héja
100g áfonya

Mákos rész
125g mák
60ml tej
25g vaj

kevés vaj és liszt a dobozforma előkészítéséhez


A mákot megdaráltam és egy nagyobb keverőtálba tettem, majd a mákos résznél megadott, felforrósított tejjel leforráztam. Hozzáadtam a vajat és összekevertem.
A dobozformát  kivajaztam, liszteztem. A sütőt 180 fokra előmelegítettem. Az áfonyát megmostam, papírtörlőn megszárítottam.
Elkészítettem a tésztát. A puha vajat az édesítővel, citromhéjjal habosra kevertem, majd egyesével hozzáadtam a tojásokat. Összevegyítettem a liszteket a sütőporral, majd beleszitáltam a vajas részbe és összeforgattam. Ha a tészta kemény lenne, adjunk hozzá kevés tejet. 
A tésztát két részre osztottam. Az egyik felét hozzákevertem  a mákhoz, a másikba beleforgattam az áfonyát. A gyümölcsös tésztarészt beletettem a formába, majd rátettem a mákos részt. Egy hurkapálca segítségével kicsit megkevertem, a tetejét lesimítottam és sütőbe tettem. Ha a teteje nagyon barnulna, érdemes alufóliával, vagy sütőpapírral lefedni. Körülbelül 60 perc alatt sül meg, tűpróbával ellenőrizzük. 


Mák helyett használhatunk más olajos magvakat. A gyümölcs elhagyható, vagy meggyre cserélhető.