Szeretném egy rendhagyó előszóval indítani ezt a bejegyzést, mert nagyon zavar egy jelenség. Nevezhetjük remake-nek, másolásnak, plagizálásnak, más farvizén való vitorlázásnak. Az nyilvánvaló közhely, hogy nincs új a nap alatt. Amivel nincs is baj, hisz én is használom mások receptjeit. De úgy veszem észre, némely blogger kolleginák rögtön a sajátjuknak éreznek recepteket, ötleteket, ha kicsit elvesznek, hozzátesznek, megváltoztatnak. Úgyhogy most megmutatnám, sokadszor, hogy hogyan is kell korrekt módon receptet átvenni. A recept amit átalakítottam Ullatrulla backt und bastelt blogon ide kattintva elérhető.
Persze felmerülhet a kérdés, hogy minek is ez, hisz Ullatrulla, azaz Daniela soha nem találkozna a blogommal, vagy ha mégis fel sem ismerné fel a receptjét. De higgyétek el, remek érzés, egy pár soros köszönő üzenetre visszajelzést kapni és szóba elegyedni egy kvázi ismeretlen bloggerrel.
És hogy a süteményről is essék szó, egy klasszikus kávézós, teázós, uzsonnázós darab, mákkal, áfonyával.
És hogy a süteményről is essék szó, egy klasszikus kávézós, teázós, uzsonnázós darab, mákkal, áfonyával.
Tészta
300g liszt (50g sima, 250g tk. liszt)
50g étkezési keményítő
12g sütőpor
250g puha vaj
150g cukornak megfelelő édesítő
4 tojás, szobahőmérsékletű
30ml tej, ha szükséges
fél kezeletlen citrom héja
100g áfonya
Mákos rész
125g mák
60ml tej
25g vaj
kevés vaj és liszt a dobozforma előkészítéséhez
A mákot megdaráltam és egy nagyobb keverőtálba tettem, majd a mákos résznél megadott, felforrósított tejjel leforráztam. Hozzáadtam a vajat és összekevertem.
A dobozformát kivajaztam, liszteztem. A sütőt 180 fokra előmelegítettem. Az áfonyát megmostam, papírtörlőn megszárítottam.
Elkészítettem a tésztát. A puha vajat az édesítővel, citromhéjjal habosra kevertem, majd egyesével hozzáadtam a tojásokat. Összevegyítettem a liszteket a sütőporral, majd beleszitáltam a vajas részbe és összeforgattam. Ha a tészta kemény lenne, adjunk hozzá kevés tejet.
A tésztát két részre osztottam. Az egyik felét hozzákevertem a mákhoz, a másikba beleforgattam az áfonyát. A gyümölcsös tésztarészt beletettem a formába, majd rátettem a mákos részt. Egy hurkapálca segítségével kicsit megkevertem, a tetejét lesimítottam és sütőbe tettem. Ha a teteje nagyon barnulna, érdemes alufóliával, vagy sütőpapírral lefedni. Körülbelül 60 perc alatt sül meg, tűpróbával ellenőrizzük.
Mák helyett használhatunk más olajos magvakat. A gyümölcs elhagyható, vagy meggyre cserélhető.