2019. július 26., péntek

Lángos

"És ha recepteket kerestek, akkor az Áfonyamámorát nézzétek meg, mert ami ott nincs, az kb nem létezik! " - Zabitime, Marcsi
Nos, lángos eddig nem volt, de ami késik, nem múlik...


Hozzávalók, 6-7 darabhoz
400g liszt (120g sima, 280g tk. búzaliszt)
280-300ml langyos víz
20g friss élesztő
12g só
olaj kelesztéshez és sütéshez
fokhagyma, tejföl, sajt, ízlés szerint 

Nem kell sem cukor, sem tej, sem cukros tejben élesztőt futtatni! 

Langyos vízben feloldottam az élesztőt, hozzáadtam a lisztet, sót és lágyabb, de jól kidolgozott tésztát gyúrtam. Lefedve 45 percig kelesztettem. Közben sajtot reszeltem, fokhagymát pucoltam. Nem készítek piacos vizes, olajos kencét, mi csak "megradírozzuk" egy gerezddel a lángost.


Mikor a tészta megkelt, egy tálcát beolajoztam. A tésztát hét egyenlő részre osztottam, kigömbölyítettem és olajjal vékonyan lekentem, majd egy fóliával lefedtem. 15 percet pihentettem, miközben egy lábosba olajat öntöttem és felforrósítottam. Fontos, hogy az olaj igazán forró legyen!

Egy tálba vizet készítettem, amiben a kezem megnedvesítettem, mert így ropogósabb lesz a lángosunk. Nedves kézzel kör alakúra húztam a tésztát és a forró olajba tettem. Ügyeljünk rá, hogy az olajba ne cseppenjen a kezünkről víz. Szedőlapáttal lenyomtam a tészta közepét, meggátolandó, hogy nagyon felpúposodjon. Amikor szép piros lett, megfordítottam és a másik felét is megsütöttem. A kész lángost sütőpapíros tepsibe állítottam lecsepegni. 
Ez a mennyiség nálunk elfogy egy étkezésre, de ha nem sütjük meg az összes tésztát, hűtőben 1-2 napig eltartható.