2014. november 30., vasárnap

Advent első gyertyája

Advent első vasárnapjára egy rendhagyó bejegyzéssel készültem. Mindenkinek szép ünnepváró időszakot kívánok és köszönöm, hogy majd' 700-an olvastok!


Mézeskalács, dekorációs célra
Hozzávalók
250g liszt
120 g méz
50 g porcukor
30 g margarin
1 tojás
1/2 teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál mézeskalács fűszer
1-2 evőkanál víz, ha szükséges

Glazúr
2 tojás fehérje
400-500 g porcukor
pár csepp ecet

A margarint a mézzel együtt felolvasztottam. Nagyobb tálba mértem a szárazanyagokat, elkevertem őket, hozzáadtam a tojást, majd a mézes vajat és összegyúrtam. Ha túl kemény lenne, lassan adagolva pici vizet kell hozzá tenni. A tésztát fóliába csavartam és egy éjszakán át hűtőben pihentettem.
Kartonpapírból elkészítettem a sablonokat.
Másnap a kivettem a tésztából egy nagyobb darabot, 3-4 mm vastagra nyújtottam, egy megfelelő méretű tál segítségével körbevágtam az alapot, majd deklivel áttettem egy papíros sütőlemezre. Pogácsaszaggatóval kiszúrtam a teamécsesek helyét. 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütöttem. A sablonokkal kivágtam a házikókat, templomot, fenyőket és megsütöttem őket. Csináltam pár derékszögű háromszög alakú tésztát is, hogy az épületekhez legyen támasztékom.
Elkészítettem a glazúrt, először csak a fele mennyiséget. A porcukrot folyamatosan adagolva elkevertem a tojásfehérjével, ecettel. Nem biztos, hogy szükség az összes porcukorra, ez függ attól, hogy milyen sűrű mázra van szükség. Kemény (csomagoló és nem befőző) celofánból zsákokat hajtottam a díszítéshez.
Először a talapzatot fedtem be. A takaró mázhoz külön edénykében pici vízzel felhígítottam a glazúrt.
Míg az alj száradt, feldíszítettem a többi elemet, majd a megszáradt talapzatra helyeztem őket, és a pici ékek segítségével kitámasztottam, felragasztottam őket.


Figyelem, fogorvos számlákat nem fizetek! :)  Ez a mézes tészta, mivel kevés szódabikarbónát tartalmaz, nem puhul meg, sőt kifejezetten kemény.