2016. március 20., vasárnap

Tormás sonkatekercs, töltött tojással

Tormás sonkatekercset készítettem a férjem örömére. S hogy a lánykám se maradjon ki a munkából, no meg a közelgő Húsvét miatt is, kissé átalakítottuk a töltött tojásokat. A kézügyesség fejlesztő, díszítő móka után örömmel falatozta a saját készítésű nyuszikat. 


Hozzávalók
A sonkatekercshez
10 szelet gépsonka
50g vaj
50g liszt (tk. búza)
200ml tej
100g puha vaj
ecetes, vagy friss reszelt torma, ízlés szerint
kevéske mustár, elhagyható

frissen őrölt bors
a díszítéshez: retek, zöldhagyma, petrezselyem

A töltött tojáshoz
4 nagyobb tojás
40g natúr krémsajt, vagy puha vaj
mustár

frissen őrölt bors
a díszítéshez: szemes bors, répa, snidling


Először a sonkatekercs alapját, a besamelt készítettem el. Egy tapadásmentes edényben megolvasztottam a vajat (50g), belekevertem a lisztet, majd a tejet több részletben hozzáadva, habverővel folyamatosan keverve sűrűre főztem. 
Közben a tojásokat megfőztem és hideg vízben kihűtöttem.
A vaj másik felét (100g) kihabosítottam, majd a kis adagokban hozzá adott besamellel tovább kevertem. Ízesítettem a tormával, mustárral, sóval, borssal. Az elkészült krémet csillagcsöves habzsákba tettem és egy-egy vastag csík tölteléket húztam a sonkaszeletekre, majd feltekertem, és szorosan egymás mellé raktam egy tálra. A maradék krémmel és apró zöldségdarabokkal feldíszítettem a tekercseket.

A főtt tojásokat elfeleztem, a sárgájukat egy tálba tettem és villával összetörtem. Hozzáadtam a sajtkrémet, habverővel simára kevertem, mustárt adtam hozzá, sóztam, borsoztam. Csillagcsöves habzsákkal visszatöltöttem a tojásokba.
Borsszemekből orrot, szemet, snidlingből bajszot, répából pedig fület kaptak a nyuszi tojások.