2024. augusztus 9., péntek

Áfonyás muffin

Morzsaimádatom folytatásaként ez a vajas, áfonyás muffin kapott most egy extra ropogós, zabpelyhes réteget. Természetesen a morzsa elhagyható, vagy vágott olajos magokra cserélhető. A tíz darab nem elírás, azt szerettem volna, hogy szép magas, a formából szinte kicsorduló tésztájú sütijeim legyenek.


Hozzávalók, 10 muffinhoz 

A tésztához
250g liszt (75g sima, 185g tk. búza)
2 csapott teáskanál sütőpor
fél teáskanál szódabikarbóna
1 mokkáskanál fahéj/ ízlés szerint
1 kezeletlen citrom héja
125g olvasztott vaj 
1 tojás
150ml tej (vagy vizes tejszín)
130g tejföl
120g cukornak megfelelő édesítő
 
A morzsához
35g puha vaj
35g tk. búzaliszt
20g cukornak megfelelő édesítő
20g nagyszemű zabpehely
 
200g áfonya 
 

 
A morzsához a puha vajat elmorzsoltam a liszttel, édesítővel, hozzáadtam a zabpelyhet. Hűtőbe tettem. A finom, vajas, gyümölcsös sütemény megkoronázása a fahéjas, ropogós tészta.

A sütőt 180 fokra melegítettem és előkészítettem a muffinformát a kapszlikkal.

A szárazanyagokat egy tálba mértem és összekevertem. Egy másik, nagyobb keverőtálban megolvasztottam a vajat, hozzáadtam a tojást, édesítőt, tejet és tejfölt. Simára kevertem, majd beleforgattam a szárazanyagos keveréket, végül az áfonyát. A tésztát habzsákba tettem és a formákba nyomtam. Habzsák híján adagoljuk kanállal. A sütik tetején szétosztottam a morzsát , sütőbe tettem és 25 perc alatt megsütöttem. A sütési idő irányadó, ellenőrizzük tűpróbával, hogy a sütemény megsült-e. A kész muffinokat rácsra tettem kihűlni. 

Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kedveld az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!

Mini gyökérkenyér habos fetakrémmel

Ha könnyű nyári vacsorára vágytok, süssetek olajbogyós, rozmaringos gyökérkenyeret és készítsetek hozzá egy finom, fetás kencét, amit jó körülülni és tunkolva falatozni. Kísérőnek mindenféle szezonális zöldség jól csúszik, mi most saját termésből, koktélparadicsomot ettünk hozzá.
A rudak igényelnek némi tervezést, mert 24-36 óra hűtős pihenőre van szükségük, így a sütés előtti napon össze kell állítani a tésztát. Cserébe viszont frissen isteni ropogós.


Hozzávalók, 8 rúdhoz
500g liszt (nálam 250g sima, 250g tk. búza)
400ml víz
12g friss élesztő
2 csapott teáskanál só
2 evőkanál olívaolaj
200g olajbogyó, fekete, zöld vegyesen, negyedelve
1 evőkanál apróra vágott, friss rozmaring
 
A krémhez
200g feta
100g tejszínes krémsajt
100g tejföl
2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint
2 evőkanál olívaolaj
citromlé, ízlés szerint
 

A vizet kelesztőtálba öntöttem, feloldottam benne az élesztőt, belekevertem a liszteket, sót és az olajat. Nem kell hosszasan  gyúrni, csak egynemű kell legyen. A konyhapulton hagytam, lefedve, majd 15 perc pihenő után átszellőztettem. Vizes kézzel a tészta alányúltam, a szélét kihúztam, felemeltem és ráhajtottam a közepére, körben haladva. Ezt a hajtogatást 30 percenként még kétszer megismételtem. Az utolsó alkalommal beledolgoztam az összevágott olajbogyót és a rozmaringot. Hűtőbe tettem 24 órára, de akár 36 órát is pihenhet.

Másnap a tésztát kivettem a hűtőből, formázás előtt bő egy órát pihent szobahőmérsékleten. Alaposan lisztezett nyújtótáblára borítottam, óvatosan ellapogattam, közel téglalap alakúra és 8 egyenlő részre vágtam. A tésztadarabokból rudakat formáztam, amiket megcsavartam. A tészta kicsit ragad, ne sajnáljuk a lisztet formázás közben. Egy megfordított tepsire sütőpapírt tettem, erre sorakoztattam őket. A tepsit azért fordítottam meg, hogy így könnyebb legyen átcsúsztatni majd a sütőben előmelegített másik tepsire.
A sütőt 250 fokra melegítettem, beállítottam egy edényt vízzel és egy második tepsit forrósítani. A rudak körülbelül 20 perc alatt keltek meg (megnyomva a tésztát, az szépen visszasimult). Átcsúsztattam az előmelegített tepsire és sütni kezdtem. A hőt 15 perc után 220 fokra mérsékeltem és kivettem a vízgőzös edényt a sütőből. A sütési idő végén pár percre bekapcsoltam a légkeverést, így a kiflik még ropogósabbak lettek. Rácsra tettem kihűlni őket.

A fetakrémhez a minden hozzávalót keverőtálba tettem és botmixerrel (készíthető késes aprítóval is) addig kevertem, míg egynemű és habos nem lett. Tálalásig hűtőbe tettem. Tetszés szerint meg lehet szórni/ízesíteni vágott zöldfűszerrel; csilipehellyel; finomra vágott, aszalt paradicsommal; olajjal meglocsolni. 
 
Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kövesd az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!