2016. július 31., vasárnap

Mini áfonyás pite vanília fagylattal

Ma bogyókás pitenapot tartunk! Gyerekmesékben kevésbé jártasak kedvéért, ez egy igen kedvelt epizód a Noddy kalandjai játékvárosban sorozatból, amikor is a kis mesehősök áfonyát gyűjtenek és pitét sütnek. Bár az áfonyát nem saját kezűleg szedtük, de mini piték készültek, s hogy fokozzuk az élvezeteket, a pitéket megkoronáztuk egy-egy gombóc házi vanília fagylalttal is!


Hozzávalók, 9db 9cm átmérőjű piteformához
A linzerhez
250g liszt (70g sima, 180g tk. búza)
150g hideg vaj
60g őrölt nyírfacukor
fél kezeletlen citrom héja
1 tojás sárgája

A töltelékhez
120g tejszínes krémsajt
1 tojás
20g tk. búzaliszt
35g nyírfacukor

300g áfonya
35g nyírfacukor
35g tk. búzaliszt
fél kezeletlen citrom héja

A fagylalthoz
500ml tejszín
3 tojás sárgája
50g nyírfacukor
fél rúd vanília


A tészta hozzávalóiból linzertésztát gyúrtam. (Gyúrt linzer készítésével kapcsolatos praktikákat ebben a bejegyzésben olvashatsz.) A tésztát folpack fóliába csavartam és egy órára hűtőbe tettem.
A sütőt 180 fokra előmelegítettem. Lisztezett táblán 3mm vékonyra nyújtottam a tésztát, egy nagyobb kiszúróval kiszúrtam, formába helyeztem és a szélét megigazítottam. Mivel a tészta zsiradéktartalma magas, ezért a piteformát nem szükséges vajazni, lisztezni. Villával óvatosan megszurkáltam, azért hogy ne púposodjon fel. 15 perc alatt aranybarnára sütöttem.
Míg a tésztakosarak hűltek, a krémsajtot a nyírfacukorral, a felvert tojás kétharmadával és a liszttel simára kevertem. A megmosott, alaposan lecsepegtetett áfonyát édesítettem, beletettem a nyírfacukrot, lisztet és összeforgattam.
A krémsajtos masszát szétosztottam a piteformákban és rátettem az áfonyát. A maradék tésztát kinyújtottam, kiszúrtam, egy kis virág kiszúróval kivágtam és a pitéket beborítottam. A félretett tojással lekentem és 25 perc alatt megsütöttem.


A fagylaltalapot előző nap készítettem el. Egy tapadásmentes lábasban egyneművé kevertem a tojássárgákat, a nyírfacukrot, a tejszínt és a vanília kikapart magjait. Lassú tűzön, habverővel folyamatosan keverve sűrűre főztem. Ez a forrás előtti pillanat, amikor az alap már fed, vékony réteget képez egy fakanálon. Kihűtöttem a masszát. A legjobb 6-8 órát, egy éjszakát hűtőben tartani. Másnap fagyigéppel kifagyasztottam, majd tálalásig mélyhűtőbe tettem.  


Tipp: a pitéket készíthetjük muffinformában, vagy tortaformában is. Ez a mennyiség egy 25 cm-es kivehető deklis piteformához elegendő. 
Ha nincs fagylaltgépünk, tegyük hidegre hűtött a masszát egy jól záródó dobozban mélyhűtőbe és óránként keverjük át, míg át nem fagy.