2020. április 6., hétfő

Málnás sajttorta pohárban, házi ropogós zabkeksszel

Ma egy "kettő az egyben" receptet hoztam. Ropogós zabkekszet és vele készült málnás sajttorta pohárkrémet.
A zabkekszet fahéjjal és pirított szezámmal ízesítettem, de tehetünk bele kardamomot, vagy mézeskalács fűszerkeveréket. Szezám helyett durvára vágott, pirított mogyorót, diót, de akár kókuszt is. Az olajos magokat, sőt a zabpelyhet is érdemes kissé megpirítani, mert sokkal finomabbak lesznek a kekszek! Aki még jobban fokozni szeretné az élvezeteket csoki kockákkal is dúsíthatja a süteményt.
A pohárkrémhez használhatunk más bogyós gyümölcsöt, gyümölcsszószt, de akár lekvárt is.


Hozzávalók
A zabkekszhez, 30 darabhoz
80g tk.búzaliszt
1 púpozott mokkáskanál sütőpor
fahéj ízlés szerint
120g nagy szemű zabpehely
30g szezámmag
100g puha vaj
80-100g cukornak megfelelő édesítő, attól függően, mennyire szeretjük édesen, negyedannyi ugyanannyit használtam
1 L-es méretű tojás, szobahőmérsékletű

A pohárkrémhez, 6 adaghoz
250g mascarpone
300ml habtejszín
50g cukornak megfelelő édesítő, nálam negyedannyi ugyanannyi
vaníliaőrlemény

180g mirelit málna
édesítő, ízlés szerint


A szezámot serpenyőbe tettem, kevergetve megpirítottam - vigyázzunk vele, mert könnyen megég -,  majd tálcára terítettem hűlni. Ugyanígy kicsit megpirítottam a zabpelyhet is. A szezám mellé öntöttem. A lisztet, fahéjat, sütőport összekevertem.
A sütőt 180 fokra melegítettem és előkészítettem két sütőpapíros tepsit. A puha vajat robotgéppel habosra kevertem, hozzáadtam a negyedannyit, vaníliát, majd a tojást. Beleforgattam a sütőporos lisztet, végül a kihűlt zabpelyhet és szezámot.
Lágy, könnyen formázható tésztát kaptam. Kis tálkába vizet készítettem és vizes kézzel 15g-os golyókat formáztam, majd körülbelül cm-es korongokká lapítottam. Amikor a tepsi megtelt sütőbe tettem és 15 perc alatt aranybarnára sütöttem. Feldolgoztam a maradék tésztát is. A kekszek ahogy hűlnek, úgy lesznek egyre ropogósabbak. Zárt dobozban sokáig eltarthatóak.


Elkészítettem a málnaszószt a pohárkrémhez. A málnát pár csepp vízzel felfőztem és édesítettem. Félretettem hűlni. A lehűtött tejszínt kemény habbá vertem. A mascarponét a negyedannyival, vaníliával simára kevertem, majd kis részletekben beleforgattam a tejszínhabot.
A poharak aljába 2-3 kekszet tördeltem. A mascarponehabot habzsákba tettem és szétosztottam a poharakba. Hűtőbe tettem, mert úgy szeretjük, ha a krém kissé megpuhítja a kekszet. A hideg málnaszószt tálaláskor kanalaztam a krém tetejére. 


Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kedveld az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!