2016. szeptember 4., vasárnap

Ropogós kókuszos keksz

Régóta terveztem, hogy kipróbálom a kukoricalisztes keksz sütést, mert több helyen olvastam, hogy így lehet igazán ropogós kekszet elérni. Mivel ez a liszt extra gyors szénhidrátnak számít, ezért csak minimális mennyiséget használtam belőle. De a kekszek így is fantasztikus ropogósak lettek.


Hozzávalók
150g liszt (30g kukoricaliszt, 120g tk. búzaliszt)
120g hideg vaj
75g kókuszreszelék
1 tojás
60g nyírfacukor
némi kókuszreszelék a kekszek külső szélére


A kókuszreszeléket egy serpenyőben kicsit megpirítottam. Vigyázat, nagyon könnyen megég, a tűzről levéve is pirul még. Tanácsos egy tálcán szétteríteni, így gyorsabban kihűl.
A vajat apró kockákra vágtam és a lisztekkel elmorzsoltam. Hozzáadtam a tojást - amiből előzőleg kivettem egy evőkanálnyi fehérjét -, a kihűlt kókuszreszeléket, nyírfacukrot és gyors mozdulatokkal összegyúrtam. A tésztát két részre osztottam és hasábokat formáztam belőle. Folpack fóliába csavartam és mélyhűtőbe tettem.


Két órát pihenettem, míg a tészta teljesen átfagyott. A sütőt 180 fokra előmelegítettem. A hasábok oldalait megkentem tojásfehérjével és kókuszreszelékben megforgattam. Recés késsel körülbelül fél cm vékony lapocskákra vágtam és papíros sütőlemezre helyeztem a kekszeket. 15 perc alatt aranybarnára sütöttem őket. Kihűlve lettek igazán ropogósak.


Tipp: készíthetünk nagyobb mennyiséget, tarthatjuk a nyers tésztát mélyhűtőben, majd szükség esetén kisüthetjük. Természetesen készülhet kukoricaliszt nélkül is.
Az oldalak kókuszozását el is lehet hagyni. A kekszek végeit kimárthatjuk olvasztott csokoládéban.