Régóta terveztem, hogy kipróbálom a kukoricalisztes keksz sütést, mert több helyen olvastam, hogy így lehet igazán ropogós kekszet elérni. Mivel ez a liszt extra gyors szénhidrátnak számít, ezért csak minimális mennyiséget használtam belőle. De a kekszek így is fantasztikus ropogósak lettek.
Hozzávalók
150g liszt (30g kukoricaliszt, 120g tk. búzaliszt)
120g hideg vaj
75g kókuszreszelék
1 tojás
60g nyírfacukor
némi kókuszreszelék a kekszek külső szélére
A kókuszreszeléket egy serpenyőben kicsit megpirítottam. Vigyázat, nagyon könnyen megég, a tűzről levéve is pirul még. Tanácsos egy tálcán szétteríteni, így gyorsabban kihűl.
A vajat apró kockákra vágtam és a lisztekkel elmorzsoltam. Hozzáadtam a tojást - amiből előzőleg kivettem egy evőkanálnyi fehérjét -, a kihűlt kókuszreszeléket, nyírfacukrot és gyors mozdulatokkal összegyúrtam. A tésztát két részre osztottam és hasábokat formáztam belőle. Folpack fóliába csavartam és mélyhűtőbe tettem.
Két órát pihenettem, míg a tészta teljesen átfagyott. A sütőt 180 fokra előmelegítettem. A hasábok oldalait megkentem tojásfehérjével és kókuszreszelékben megforgattam. Recés késsel körülbelül fél cm vékony lapocskákra vágtam és papíros sütőlemezre helyeztem a kekszeket. 15 perc alatt aranybarnára sütöttem őket. Kihűlve lettek igazán ropogósak.
Tipp: készíthetünk nagyobb mennyiséget, tarthatjuk a nyers tésztát mélyhűtőben, majd szükség esetén kisüthetjük. Természetesen készülhet kukoricaliszt nélkül is.
Az oldalak kókuszozását el is lehet hagyni. A kekszek végeit kimárthatjuk olvasztott csokoládéban.
Szeretném megkérdezni,hogy a búzalisztet lehet zp.liszttel helyettesíteni (allergia miatt)?
VálaszTörlésIgen, készítheted zp. liszttel is!
VálaszTörlésKöszönöm szépen, ki fogom próbálni!
TörlésSzia Edina!
VálaszTörlésKipróbáltam ma ezt a sütit és tényleg pofonegyszerű, gyors és nagyon finom! Nagyon köszönöm - megmentettél egy időhiányos anyukát, akinek így van mit vinnie az ovis nyíltnapra, ami egészséges, finom és sk! :) / Tegnap éjjel pár perc alatt összeállítottam, fagyasztottam, ma pedig szeleteltem és sütöttem. Tényleg villámgyors volt! :) /
Egy kérdés: a hétvégén buli lesz, amire én viszem a sós sütit / rágcsálnivalót. Azon töprengek, hogy ezt az alapot hogy lehetne "sósítani". Arra gondoltam, hogy szezámmagot és lenmagot tennék bele a kókusz helyett (esetleg durvára tört tökmagot) + nyilván sót az édesítő helyett. Szerinted működne így? Tudnál tanácsot adni, kb mennyi sót tegyek bele? :) A sóval mindig hadilábon állok... Előre is köszönöm! Szép napot kívánok neked!
Marianna
Szia Marianna! Örülök, hogy bevált! Szeretnék ajánlani egy sós receptet: http://afonyamamora.blogspot.hu/2014/09/lapos-keksz-szezamos-makos-kreker.html Finom, ver bármilyen bolti krékert. Ha nem szeretnéd nyújtani, ezt is ki lehet vékony rudakban fagyasztani, felvágni. Max. 2,5-3cmre sodornám, hogy apró falatok legyenek.
TörlésSzia! Köszönöm, ki fogom próbálni akkor ezt a verziót. Csak darált mákom van, azt gondolom inkább ne tegyem bele... :) Kihagyjam vagy helyettesítsem valamivel? Vagy mehet az is bele? Köszi! M.
TörlésSzemessel lenne jó, ropog tőle. Len, chia, apróra vágott tökmag, esetleg napraforgó?
Törlés