2020. április 4., szombat

Sonkás sajtos csiga paradicsomsalátával

A blogom régi olvasóinak ismerősen csenghet ez a recept. Nem véletlenül, mert a nagy népszerűségnek örvendő, háromsajtos sonkás fonat alteregója, némileg megváltoztatott a töltelékkel és formával. Az ünnepre készülődve érdemes megjegyezni, mert nem csak vékonyra szeletelt füstölt sonkával készíthető, hanem felkockázott húsvéti sonkával is remek!


Hozzávalók, 12 csigához, 13x36cm-es formához, vagy 25cm-es pitetálhoz
250g liszt (80g finomliszt, 170g tk. búzaliszt)
60ml tejszín
60ml víz
(vagy 120ml tej)
10g friss élesztő
1  L-es tojás
50g puha vaj
1 mokkáskanál só

A töltelékhez
100g krémsajt
100g trappista
125g mozzarella
100g füstölt sonka, vékonyra szeletelve
2-3 szál új hagyma
80g piros kaliforniai paprika

vaj és liszt a forma előkészítéséhez

A paradicsomsalátához
3 nagyobb paradicsom
1 kisebb fej lila hagyma
édesítő, ízlés szerint
almaecet, ízlés szerint
tökmagolaj, vagy más hidegen sajtolt olaj


Először a salátát készítettem el. A megmosott paradicsomokat és a hagymát karikára vágtam. Salátalét készítettem almaecettel, édesítővel. Beletettem a paradicsomot, hagymát és lefedve hűtőbe tettem. Találáskor kiszedtem a salátaléből és tökmagolajjal meglocsoltam. 


A tojást felvertem és egy evőkanálnyit félretettem a lekenéshez. A tészta hozzávalóit a dagasztógép üstjébe mértem és lágy, könnyen nyújtható tésztát gyúrtam. 40 percet pihentettem. 
Míg a tészta a pihent előkészítettem a formát. Vékonyan kivajaztam, liszttel meghintettem. A trappistát nagy lyukú reszelőn lereszeltem, felkarikáztam a hagymát, a paprikát kockákra vágtam.


A megkelt tésztát nyújtótáblára borítottam és 30x40cm-es téglalapra kinyújtottam. Megkentem sajttal, rászórtam a trappistát, erre kerültek a sonkaszeletek, szétmorzsolt mozzarella, a hagyma és a paprika. Feltekertem, 12 egyforma darabra vágtam, majd a formába tettem.


Fél órát pihentettem, miközben a sütőt 180 fokra előmelegítettem. Lekentem felvert tojással, majd 40 perc alatt aranybarnára sütöttem. Ha a teteje nagyon pirulna, érdemes sütőpapírral lefedni. Rácsra tettem kicsit hűlni, majd langyosan ettük.


Tipp: a töltelék szabadon variálható, szezonban tehetünk bele medvehagymát, sajtkrém helyett paradicsompürét.
Szögletes forma helyett süthetjük hőálló tálban, tortaformában is.


Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kedveld az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!