A blogom régi olvasóinak ismerősen csenghet ez a recept. Nem véletlenül, mert a nagy népszerűségnek örvendő, háromsajtos sonkás fonat alteregója, némileg megváltoztatott a töltelékkel és formával. Az ünnepre készülődve érdemes megjegyezni, mert nem csak vékonyra szeletelt füstölt sonkával készíthető, hanem felkockázott húsvéti sonkával is remek!
250g liszt (80g finomliszt, 170g tk. búzaliszt)
60ml tejszín
60ml víz
(vagy 120ml tej)
10g friss élesztő
1 L-es tojás
50g puha vaj
1 mokkáskanál só
A töltelékhez
100g krémsajt
100g trappista
125g mozzarella
100g füstölt sonka, vékonyra szeletelve
2-3 szál új hagyma
80g piros kaliforniai paprika
vaj és liszt a forma előkészítéséhez
A paradicsomsalátához
3 nagyobb paradicsom
1 kisebb fej lila hagyma
édesítő, ízlés szerint
almaecet, ízlés szerint
tökmagolaj, vagy más hidegen sajtolt olaj
Először a salátát készítettem el. A megmosott paradicsomokat és a hagymát karikára vágtam. Salátalét készítettem almaecettel, édesítővel. Beletettem a paradicsomot, hagymát és lefedve hűtőbe tettem. Találáskor kiszedtem a salátaléből és tökmagolajjal meglocsoltam.
A
tojást felvertem és egy evőkanálnyit félretettem a lekenéshez. A tészta
hozzávalóit a dagasztógép üstjébe mértem és lágy, könnyen nyújtható
tésztát gyúrtam. 40 percet pihentettem.
Míg
a tészta a pihent előkészítettem a formát. Vékonyan kivajaztam,
liszttel meghintettem. A trappistát nagy lyukú reszelőn lereszeltem, felkarikáztam a hagymát, a paprikát kockákra vágtam.
A megkelt tésztát nyújtótáblára borítottam és 30x40cm-es téglalapra kinyújtottam. Megkentem sajttal, rászórtam a trappistát, erre kerültek a sonkaszeletek, szétmorzsolt mozzarella, a hagyma és a paprika. Feltekertem, 12 egyforma darabra vágtam, majd a formába tettem.
Fél órát pihentettem, miközben a sütőt 180 fokra előmelegítettem. Lekentem felvert tojással, majd 40 perc alatt aranybarnára sütöttem. Ha a teteje nagyon pirulna, érdemes sütőpapírral lefedni. Rácsra tettem kicsit hűlni, majd langyosan ettük.
Tipp: a töltelék szabadon variálható, szezonban tehetünk bele medvehagymát, sajtkrém helyett paradicsompürét.
Szögletes forma helyett süthetjük hőálló tálban, tortaformában is.
Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kedveld az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!
Szögletes forma helyett süthetjük hőálló tálban, tortaformában is.
Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kedveld az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése