2020. március 29., vasárnap

Meggyes márványkuglóf

Majd' 25 éve, az első munkahelyeim egyikén ismerkedtem meg ezzel a klasszikus délutáni kávésüteménnyel. A recept azóta több változtatáson átesett és méltán a családom egyik kedvence. Most csavartam rajta kicsit és belekevertem egy kis meggyet, de a gyümölcsöt elhagyva is pazar lesz!



Hozzávalók, 22cm átmérőjű formához

A kuglófhoz:
300g puha vaj
180g cukornak megfelelő édesítő, nálam nyírfaporcukor (édesszájúak tehetnek akár 220g-ot is)
5 tojás, szobahőmérsékletű
1 kezeletlen citrom héja
300g liszt (90g sima, 210g tk. búza)
8g sütőpor
18g kakaópor
2 evőkanál tej
250g mirelit meggy, kiolvasztva
kevés vaj és liszt a forma előkészítéséhez

Az áthúzáshoz:
100g 85%-os étcsokoládé
1 evőkanál étolaj


A sütőt 180 fokra előmelegítettem. A formát vékonyan kivajaztam és liszteztem. A puha vajat habosra kevertem, majd beleraktam nyírfaporcukrot, citromhéjat és tovább habosítottam. Egyesével hozzáadtam a tojásokat. Több részletben beleszitáltam és forgattam a lisztek és sütőpor elegyét. Természetesen a fennakadó korpát is tegyük bele, a szitálás célja nem a héjdarabkák kiszedése, hanem a tészta levegősebbé tétele.


A tészta felét áttettem egy másik tálba, hozzászitáltam a kakaóport és a tejjel együtt belekevertem. A kakaós masszát beleforgattam fehér tésztába. Nem kell összekeverni, a cél, hogy a tészta foltos, márványos legyen. Kis részletekben belekanalaztam a formába, közben rászórtam az alaposan lecsepegtetett meggyet. Amikor a tészta elfogyott, elsimítottam a tetejét és sütőbe tettem. 60 perc alatt megsütöttem. Ha a teteje nagyon pirulna, sütőpapírral takarjuk le. Tűpróbával ellenőriztem, hogy megsült-e. A kész kuglófot 5 percig még a formában pihentettem, majd rácsra borítottam kihűlni.


Amikor a kuglóf kihűlt, a csokoládét fém tálkába tördeltem és vízgőz felett megolvasztottam. Hozzákevertem az olajat és a kuglóf tetejére csorgattam. Dermedésig hűtőbe tettem. 


Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kedveld az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!