2017. augusztus 29., kedd

Nektarinos túrótorta

Gyönyörű, kemény húsú nektarinokat kaptunk ajándékba, nem volt kérdés, hogy egy részüket túróval házasítom össze. Receptkeresés közben bukkantam rá erre a kevert linzeres tortaalap megoldásra, ami nagyon megtetszett, mivel megspórolható vele a tésztanyújtás. A recept bevált, de legközelebb még több barackot fogok bele tenni.


Hozzávalók, 24cm-es tortaformához
A tésztalaphoz
200g liszt (60g sima, 140g tk.búza)
1 teáskanál sütőpor
2 tojás, szobahőmérsékletű
100g puha vaj
30g 4:1 cukorpótló (120g cukornak megfelelő)
fél kezeletlen citrom héja
kevéske vaj és liszt a forma előkészítéséhez

A töltelékhez
750g túró
150g puha vaj
4 tojás
35g 4:1 cukorpótló (140g cukornak megfelelő)
60g tk.  tönköly búzadara
fél citrom héja
600g nektarin, 4 db, magvaváló
szeletelt mandula, elhagyható


A sütőt 180 fokra előmelegítettem, a tortaformát vékonyan kivajaztam, liszteztem. Elkészítettem a tésztát. A puha vajat a 4:1 cukorpótlóval habosra kevertem, majd tovább habosítottam az egyesével hozzáadott tojásokkal is. Beleforgattam a sütőporral vegyített liszteket, citromhéjat, majd 15 percig elősütöttem.


Közben vizet forraltam, beledobtam a nektarinokat, héjunkat lehúztam. Félbe vágtam és a magokat kivettem. A túrót összetörtem, ha nagyon szemcsés lenne passzírozzuk át. A vajat a 4:1 cukorpótló felével habosra kevertem, majd egyesével hozzáadtam a tojások sárgáit. A fehérjét a 4:1 cukorpótló másik felével tejföl sűrű habbá vertem. Először a vajas részt, majd a habot forgattam bele a túróba, legvégül hozzáadtam a búzadarát.
A túrótöltelék harmadát az elősütött linzerre simítottam. Körben rátettem a barackokat, majd a töltelék másik felét. Vágott mandulával megszórtam és 45 perc alatt megsütöttem. 


Eredeti, cseresznyés recept fellelhető: Alsen-Kurz-Meineke-Schiansky, Édességek, Officina Nova, 1991