2015. január 2., péntek

Joghurtos kiflik

Ráérős péntek délután programot terveztem be mára. Íme az eredmény, ropogós, békebeli kifli.


Hozzávalók
Előtészta
200g liszt (100g rétesliszt, 100g durum liszt)
200ml langyos víz
10g friss élesztő

Tészta
400g liszt (100g őrölt zabpehely, 100g Graham liszt, 200g teljes kiőrlésű búza)
40g sikér
10g árpamaláta (elhagyható)
5g élesztő
150ml natúr joghurt
50ml langyos víz
2 teáskanál só
50 g vaj

Kenéshez: 30g olvasztott vaj

 
Az előtészta hozzávalóit kelesztőtálba tettem, összekevertem és egy éjszakán át konyhapulton pihentettem. Ez idő alatt megkelt és összeesett.
Másnap a tészta hozzávalóit és az előtésztát a kenyérsütőgép üstjébe mértem és rugalmas, a kenyértésztánál kissé lágyabb tésztát dagasztottam. 45 perc alatt duplájára kelesztettem, közben egyszer átszellőztettem a tésztát, óvatos mozdulatokkal kicsit kinyomkodtam belőle a levegőt.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett nyújtótáblára borítottam 10 egyenlő részre osztottam, kigömbölyítettem, 15 percig pihentettem.
A tésztát csepp alakúra formáztam, olyan vékonyra nyújtottam, amilyen vékonyra tudtam, majd lekentem olvasztott vajjal. A szélesebbik felétől feltekertem, és papíros sütőlemezre helyeztem. 
Ha igazán szép kifliket szeretnénk, ügyeljünk rá, hogy a keskeny csücsök a kifli aljára kerüljön, a tekerések befelé és következetesen egy irányba nézzenek. Úgy pakoljuk őket, hogy legyen helyük kelni, sülni, ne érjenek össze. Formázás itt.


A megformázott kifliket 45 perc alatt duplájára kelesztettem. Közben a sütőt előmelegítettem 200 fokra, és a szokásos edényben forróvizet tettem be a sütő aljába. A megkelt kifliket lespricceltem vízzel és a forró, gőzös sütőbe tettem. 15 perc után, amikor kialakult a kiflik külső kérge, kivettem a vízgőzös edényt. A sütési idő körülbelül 30 perc.
A kész kifliket rácsra tettem kihűlni.


 Tipp: A zabpehelylisztet lecserélhetjük Graham vagy teljes kiőrlésű búzalisztre. Ez esetben a sikér elhagyható.