2020. augusztus 15., szombat

Cukkinis fetás quiche

Még javában tart a cukkini szezon így vétek lenne kihagyni ezt a remek pitét! Mint a zöldséges quichek, galettek mindegyike ez is a variációk kifogyhatatlan sorát rejti magában. Nagy örömömre a legváratlanabb helyen - egy vidéki kis zöldségesnél -,  sikerült sárga cukkinit vennem, de ha csak zölddel készítjük, úgy is nagyon finom lesz. Az viszont fontos, hogy zsenge, vékony héjú, kis cukkiniket tegyünk bele! Szalonna helyett maradék sült újrahasznosítására is kiváló.  Akik húsmentesen étkeznek, elhagyhatják a szalonnát. Akik húsmentesen étkeznek, elhagyhatják a szalonnát. Lila hagyma helyett tehetünk bele kicsit megfonnyasztott póréhagymát is. A legfontosabb, hogy legyünk bátrak és merjünk kísérletezni! 

Mindig nagyon örülök neki, ha az elkészült ételeket megmutatjátok a Facebook oldalamon! 

Hozzávalók, 25cm-es kivehető aljú piteformához
A tésztához
200g liszt (60g sima, 140g tk. búza)
100g hideg vaj
1 tojás sárgája
1 csapott teáskanál sütőpor
1 csapott teáskanál só
1 evőkanál tejföl

A töltelékhez
120g füstölt szalonna
1 pici fej hagyma, vagy 2-3 újhagyma, zöldje nélkül
2 zsenge cukkini, körülbelül 450g
2 kisebb lila hagyma
120g feta

A royalhoz
3 tojás
200ml habtejszín
1-2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint
frissen őrölt bors, só

Elkészítettem a tésztát. A vajat elmorzsoltam a lisztekkel, legpraktikusabb ezt késes aprítóval tenni. Tábla tettem és a tészta többi komponensét hozzáadva összegyúrtam. Dolgozzunk gyorsan, hogy a kezünk melegét a tészta ne vegye át. Lapos korongot formáztam, lisztezett tányéron hűtőbe tettem és 30 percig pihentettem.

Míg a tészta áthűlt, a szalonnát vékony csíkokra vágtam. Legkönnyebb úgy, ha a szalonna kicsit fagyos. Felkarikáztam az újhagymát is és a szalonnával együtt megpirítottam. Ne pirítsuk túl, hisz a sütőben is pirulni fog még.

A cukkiniket megmostam, szárazra töröltem és zöldségszeletelővel 2-3mm vékony karikákra vágtam. Összekevertem egy csapott teáskanál sóval és szitába tettem, hogy a leve kicsepegjen. A lila hagymát meghámoztam és azt is felkarikáztam.

A sütőt 180 fokra előmelegítettem, majd a tésztát lisztezett nyújtótáblán kinyújtottam és kibéleltem vele a formát. Villával megszurkáltam. Sütőpapírt terítettem bele, ráöntöttem a vakon sütéshez* használt rizsemet és 20 percig sütöttem úgy, hogy amikor a széle már kezdett szilárdulni, kivettem belőle a rizst. A sütési idő irányadó, sütőfüggő. Fontos, hogy a tészta süljön meg, mert egy nagyon nedves töltelék fog belekerülni!

Közben a tejszínt a tojásokkal, borssal, zúzott fokhagymával elkevertem. A sózással legyünk óvatosak, hisz a feta és a szalonna is sós. Az alaposan lecsepegtetett cukkinit papírtörlőre tettem, próbáljuk elérni, hogy minél szárazabb legyen. A tésztára rétegeztem a zöldségek, szalonna, feta harmadát, és azt addig ismételtem míg el nem fogytak. Ráöntöttem a tejszínes alapot, sütőbe tettem és 45 perc alatt megsütöttem.

* Mivel mindig megkérdezi valaki... A vakon sütés nem egy felesleges hókuszpókusz, nem is bekötött szemmel ügyeskedés, hanem omlós tészták elősütése, amihez sütőpapír és valamilyen nehezék szükségeltetik. Lehet ez rizs, bab, meggymag bármi ami kéznél van.
A formába igazított, megszurkált tésztára sütőpapírt teszünk, egyenletesen elterítjük rajta a súlyt, és a receptben megadottak szerint sütjük. Ha elkészült, a magok a sütőpapírral könnyedén kiemelhetők. Ezt a "tölteléket" el lehet tenni és többször használni.
És hogy erre az egészre miért van szükség? Az elősütéssel megakadályozhatjuk, hogy a  tészta nyers "szalonnás" legyen, a tölteléktől elázzon. Megszurkálni, súlyt helyezni rá pedig azért hasznos, hogy ne púposodjon fel.

Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kedveld az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!