2025. június 1., vasárnap

Szamócás túrós rolád

Hogyan lehet kevés szamócával kiadós sütit készíteni? Főztem egy eperalapot, amit egy citromos túrókrémbe lazán beleforgattam, ami epres ízt és szép, márványos jelleget ad szeleteléskor. (Ehhez használhatunk akár mirelit epret is.) Frissen szeleteltem és fotóztam, de másnapra szebben befogta a krémet. 
Ezen felül beletettem még 15 deka kockázott epret és pár szemet használtam a díszítéshez. Így körülbelül 15 szelethez - a díszítéssel együtt -, körülbelül 35 deka apró szemű gyümölcsöt használtam fel. 
A sütihez krémes túrót vettem (német multikban kapható). Ha ilyen túró nem elérhető, akkor rögös túróhoz adjatok pár csepp tejszínt és botmixerrel keverjétek nagyon simára.
 

Hozzávalók 
A piskótához (30x40cm)
5 tojás
100g liszt (70g tk. és 30g sima búzaliszt)
fél mokkáskanál sütőpor
80 g cukornak megfelelő édesítő
1 evőkanál étolaj

A krémhez
100g+150g szamóca
250g krémes túró
250ml habtejszín, 30%-os
10g porzselatin
80ml hideg víz
40g cukornak megfelelő édesítő, ízlés szerint
1 kezeletlen citrom héja
citromlé, ízlés szerint
 
150ml habtejszín, pár szem szamóca és mentalevél a díszítéshez
 
 
A tészta hozzávalóiból a szokásos módon piskótát sütöttem. A piskóta készítés aranyszabályait lásd: itt. A kisült lapot vékonyan meghintettem liszttel és átfordítottam. Pár percet pihentettem és felcsavartam. Nem szükséges külön vizes ruhát használni, tekerjük melegen a saját papírjával együtt.   
100g szamócát - lehet mirelit is -, pár csepp vízzel felforraltam, édesítettem és összeturmixoltam.
A zselatint fémtálkába tettem és hideg vízzel beáztattam. A piskótalapról lesepertem a lisztet, lehúztam róla a papírt. Bőrös felével felfelé rátettem egy tiszta sütőpapírra.
150g szamócát apró kockákra vágtam, miközben 250+150ml tejszínt habbá vertem. 150g-ot hűtőbe raktam a díszítéshez. 
A túrót keverőtálba tettem, hozzáadtam az édesítőt, citromhéjat, majd beleforgattam a tejszínhabot, citromlével ízesítettem. A zselatint vízgőz felett megolvasztottam és kb három evőkanálnyi krémet elkevertem benne. Ezt a keveréket belekevertem a túróhabba. Ha folyna, tegyük be pár percre a hűtőbe, hogy könnyebb legyen a roládot feltekerni. Amikor picit megdermedt beleforgattam az eperalapot. Ne keverjük sokáig, hogy márványos legyen a krém.
A krémet elsimítottam a piskótán, rászórtam az eperkockákat és a sütőpapír segítségével felcsavartam. Ügyeljünk rá, hogy a piskóta széle a rolád aljára kerüljön. Hűtőbe tettem, szeletelés előtt két órát pihentettem. Tejszínhabbal, szamócával és mentával díszítettem. 
 
Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kedveld az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!