2022. augusztus 1., hétfő

Cukkinis citromtorta

Egymást követik nálunk a születésnapok, közülük egyik a húgomé, őt leptem meg ezzel a tortával. Mivel ajándékba adtam, ezért felszeletelve nem készült róla fotó, de ha legközelebb elkészítem, ígérem, ezt pótolni fogom. 
A csavar a süteményben a tésztába kerülő cukkini és olívaolaj. De ezektől nem kell megijedni, mert mindkettő azt a célt szolgálja, hogy minél szaftosabb, puhább legyen a tészta. Remekül harmonizálnak a kellemesen savanykás citromkrémmel.
 

 
Hozzávalók, 2db 18cm-es tortakarikához
280g liszt (80g sima, 200g tk. búza)
15g sütőpor
100g puha vaj
52g, kb. 4 evőkanál olívaolaj
3 tojás, szobahőmérsékletű
130g cukornak megfelelő édesítő, nálam negyedannyi
80g görög joghurt, esetleg tejföl
1 kezeletlen citrom héja
fél mokkáskanál vaníliaőrlemény
150g cukkini  

A krémhez
80ml szűrt citromlé
1 tojás
1 tojás sárgája
80g cukornak megfelelő édesítő, nálam negyedannyi
40g vaj
1 kezeletlen citrom héja
500g mascarpone

díszítéshez citrom- és cukkiniszeletek
 
 
A sütőt 180 fokra előmelegítettem és a két tortakarika alját papírba csomagoltam. Ha csatos formát használunk, szabhatunk kerek papírt az aljába. 
A cukkinit apró lyukú reszelőn lereszeltem. A vajat kihabosítottam a negyedannyival, hozzáadtam az olajat, citromhéjat, vaníliát, folyamatosan keverve egyesével a tojásokat, végül a joghurtot. Három részletben beleszitáltam és forgattam a sütőporos lisztet, végül a cukkinit. A tésztát megfeleztem, belesimítottam a formákba, és 35 perc alatt megsütöttem. A sütési idő irányadó, sütőfüggő, tűpróbával ellenőrizzük. Rácsra tettem hűlni, majd langyosan kivágtam a karikából. Ha csatos formában készítjük, minél előbb érdemes körbevágni és leszedni a dekliről a masszát, hogy ne fülledjen be. 
Míg a piskóta hűlt, elkészítettem a citrom alapot (lemon curd). Fém tálba szűrtem a citromlét, hozzáadtam a citromhéjat, tojásokat és az édesítőt. Vízgőzre állítottam és folyamatosan keverve besűrítettem. Amikor sűrű, krémes állagú lett,  belekockáztam a vajat és elkevertem. Hűvös helyre tettem hűlni.
 
A hideg lapokat félbevágtam, azaz 4 tortalapom lett. A mascarponét keverőtálba tettem és habosítani kezdtem. Kis adagokban hozzáadtam a citromalapot. Ügyeljünk rá, hogy a sajt és a citromalap közel azonos hőmérsékletű legyen. Ha szükséges adjunk hozzá még ízlés szerint citromlét, édesítőt. A kész citromkrém negyedét egyenletesen elsimítottam a piskótán, rátettem a következő lapot, így váltogatva összeállítottam a tortát. Majd a negyedik negyeddel bevontam az oldalát és a tetejét. Tortatálra emeltem. Egy órát pihentettem, míg a krém kissé megdermedt, majd citrommal és zöldséghámozóval vágott cukkiniszeletekkel feldíszítettem. 

A cukkinis felvert eredeti receptje az Annuskám blogon, ide kattintva elérhető.

Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kedveld az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!