Ki ne ismerné a fém dobozban kapható, dán, omlós, vajízű kekszet. Karácsonyi aprósütemény előzetesként megpróbálkoztam a házi verzióval, s mondhatom a kísérlet igen jól sikerült!
Aki elkészíti, mindenképp használjon hozzá vajat, hisz ennek a süteménynek a vaj adja a lényegét!
Hozzávalók, 60 darabhoz
200g puha vaj
85g nyírfa porcukor
1 tojás, szobahőmérsékletű
300g liszt (100g sima, 200g tk. búza)
fél rúd vanília
50ml tejszín
A sütőt 180 fokra előmelegítettem. Előkészítettem két sütőpapíros tepsit, és egy habzsákot, 9mm-es csillagcsővel.
A puha vajat habosra kevertem a nyírfaporcukorral. Hozzáadtam a tojást, tejszínt, a vanília kikapart magjait, végül beleforgattam a lisztet.
A tésztát a nyomózsákba tettem és 5cm átmérőjű karikákat formáztam. Amikor a tepsi megtelt sütőbe tettem és 12 perc alatt megsütöttem. Vigyázzunk, mert könnyen megég.
A kihűlt kekszeket jól záródó kekszes dobozban sokáig elállnak, sőt minél tovább állnak, annál finomabbak!
Ha nincs csillagcsövünk, készíthetjük a kekszet kézzel is. Ez esetben ne tegyünk bele tejszínt. Vizes kézzel vegyünk a tésztából diónyi darabokat és formázzuk keksz alakúra. Vagy alakítsunk belőle rudat/hasábot, amit folpack fóliába csavarva fagyasszunk ki és vágjunk korongokra/lapokra.
További karácsonyi kekszek és sütemények elérhetők ide kattintva.