2018. november 5., hétfő

Sütőtökös kalács

Két régi tervemet valósítottam meg ezzel a kaláccsal. Szerettem volna megkóstolni, milyen a sütőtökkel ízesített kalácstészta és ezt a tradicionális challah formát elkészíteni. 
A tészta gyönyörű színű, foszlós lett, az utóízén érezni a finom tököt. A formázás csak első pillanatban tűnik bonyolultnak, a látvány megéri a fáradtságot. Ha legközelebb készítem, még lazábbra fogom fonni, hogy ne "szakadjanak" a fonatok. (A fázisfotók minőségéért elnézést kérek, ennyi fény volt a konyhámban.)


Hozzávalók
400g liszt (120g sima, 280g tk. búza)
150g sütőtökpüré
16g friss élesztő
200ml tejszín
60-70ml tej
1 tojás
1 tojássárgája
50g cukornak megfelelő édesítő
1 púpozott mokkáskanál fahéj, ízlés szerint
csipet só


A sült tököt botmixerrel pépesítettem. Az egész tojás egy bögrébe engedtem kissé felvertem és a harmadát félretetettem a kenéshez. A tészta hozzávalóit a dagasztógép üstjébe mértem. Lágyabb, szépen kidolgozott tésztát gyúrtam. A folyadék egy részét tartsuk vissza és csak akkor adjuk a tésztához, ha szükséges.
A tésztát lefedtem és egy órán át pihentettem. Amikor megkelt 8 egyenlő részre osztottam és kigömbölyítettem. 10 percet pihentettem majd a tésztából egyforma, kb. 35-40cm hosszú rudakat sodortam. Ha a tészta "ellenfeszül", nehezen formázható, adjunk neki egy kis pihenőt. 

A tésztarudakat párosával az alábbiak szerint elrendeztem. A tésztapárok között hagyjunk 2-2cm hézagot, legyen a fonás laza, mert különben szakadni fog kelés, sülés közben.


Ezután a tésztapárokat egymáson átraktam, az óramutató járásával megegyező irányba. A fotón kék nyíllal jelöltem azt amit már áthelyeztem és pirossal azt, amit még nem.


Mikor ezzel elkészültem, a szomszédos tésztapárokat ismét átvetettem egymáson, de most az óramutató járásával ellentétes irányba. Szintén kékkel jelöltem az áthelyezetteket és pirossal azt ami még fonásra vár.


A kilógó tésztavégeket a fonat alá hajtottam, kerekre igazítottam és sütőpapíros lemezre tettem.


45 percet kelesztettem. Ez az idő függ a konyhánk hőmérsékletétől. A megkelt tésztát a félretett tojással lekentem és 180 fokra előmelegített sütőbe tettem.


45 perc alatt megsütöttem és rácsra tettem kihűlni.


A tésztához Limara Péksége jól bevált Húsvéti kalács receptjét alakítottam át.

Aki videón szeretné megnézni a formázást, ide kattintva megteheti. Ne tévesszen meg senkit, egy körrel több fonást lát, mert az egy jóval nagyobb kalács.