2021. augusztus 14., szombat

Zöldséges mini galette

Van nekem egy kedvenc görögös zöldséglepényem (ld itt), amit minden nyáron elkészítek. Ezt most is tervbe vettem, de a hozzá szükséges vajastészta készítése nem fért bele a napomba. Helyette összeállítottam egy gyors sós linzert, ami legalább olyan jó, mint a leveles társa. Egy apró trükkel a mini piték formázása is leegyszerűsíthető. Az összeállított tésztából hengert formáztam és dermesztés után korongokra vágtam. Ezek könnyedén kinyújthatók. 
Ha tehetjük, a töltelékhez válasszunk nagyon zsenge, mini cukkiniket, mert ezeknek még szinte nincs magjuk. Feta helyett használhatunk érett juhtúrót, fokhagymás ricottát.  

 
Hozzávalók, 8 darabhoz
300g liszt (90g sima, 210g tk. búza) 
1 teáskanál só
200g hideg vaj
1 L-es tojás
2-3 evőkanál jéghideg víz

250g feta
1 zöld salátacukkini
1 sárga salátacukkini
1 nagy fej lila hagyma
6 kisebb paradicsom, mérettől függően

görög saláta fűszerkeverék vagy szárított oregano
szezám, elhagyható 
 
 
A vajat elmorzsoltam a lisztekkel, leggyorsabb felkockázni és késes aprítóba tenni. Ennek híján készíthetjük kézzel is. Fontos, hogy gyorsan dolgozzunk, hogy a kezünk melegét ne vegyék át az alapanyagok. A lisztes vajat egy nagyobb tálba tettem, hozzáadtam a sót, a kissé felvert tojást, amiből 1 evőkanálnyit félretettem a galettek lekenéséhez. A vizet kis részletekben adagolva, gyors mozdulatokkal összegyúrtam a tésztát. A lisztezett nyújtótáblára tettem és egy 5-6 cm átmérőjű rudat formáztam. Dobozba tettem és fél órát hűtőben pihentettem. 
Míg a tészta pihent, vékony szeletekre vágtam a cukkiniket, lila hagymát és a paradicsomokat. Elmorzsoltam a fetát.  

 
A sütőt 180 fokra előmelegítettem és előkészítettem két sütőpapíros, nagy tepsit.
Az áthűlt tésztát nyolc egyenlő részre vágtam. Legegyszerűbb ha felezgetve osztjuk szét. Az így kapott tésztakorongokat lisztezett nyújtótáblán 15cm körökké nyújtottam. Megszórtam fetával, vegyesen ráraktam a zöldségeket úgy, hogy a tészta 2cm-es peremét szabadon hagytam. Ezt a tésztaszélt ráhajtottam a  zöldségere, majd a félretett tojással megkentem és szezámmal megszórtam. A lepénykék tetejére is tettem morzsolt fetát, végül meghintettem fűszerkeverékkel.
Sütőbe tettem és 20 perc alatt aranybarnára sütöttem. A sütési idő irányadó, sütőfüggő.
 
  
Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kedveld az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!