2018. június 3., vasárnap

Sprágával töltött csirkemell tepsis zöldségekkel

Sajnos lassan a vége felé jár a spárgaszezon, így valami nagyon ütős búcsúztatóval készültem. Csirkemellbe töltöttem és tepsis zöldségeket sütöttem hozzá. Ugye egyetértetek velem, hogy szemet gyönyörködtető étel lett? 


Hozzávalók
4 csirkemell filé
500g zöld spárga, ebből 4x3 síp a csirkéhez
4 szelet sajt
fokhagymapor
bors
füstölt piros paprika
kevés olaj

A körethez
800g új burgonya
a maradék spárga
200g apró csiperke
2 nagy fej lila hagyma
pár szem apró paradicsom
bors
olaj 

A szószhoz
2 csapott teáskanál, 10g étkezési keményítő


A sütőt 150 fokra előmelegítettem. Előkészítettem a zöldségeket. A burgonyát megmostam, negyedeltem. A gombát megtisztítottam, a nagyobbakat félbe vágtam. A lila hagymát szintén. A spárgasípok végét letörtem és 12 darabot félretettem a húshoz. A többit szintén elfeleztem. Egy sütőtepsit kibéleltem papírral (fontos, hogy olyat válasszunk, amit a sütő sínjébe tudunk csúsztatni, mert a rácsra a húsos serpenyő/tál kerül), a zöldségeket megsóztam, borsoztam és kevés olajjal összeforgattam. Sütőbe tettem.
A csirkemell filéket megmostam, szárazra töröltem és félbe vágtam, de nem vágtam át, hanem kinyitottam mint egy könyvet. (Lásd itt.) Kívül belül sóztam, borsoztam, és megszórtam fokhagymaporral. Minden csirkemell belsejébe tettem egy-egy szelet sajtot és három spárgasípot majd "rácsuktam a fedlapot". A mellek külsejét megszórtam füstölt paprikával.  Serpenyőben olajat forrósítottam és mindkét oldalukat hirtelen megsütöttem. Lefedve az előmelegített sütőbe tettem és a zöldségekkel együtt sütöttem. Ha nincs olyan serpenyőnk, amit be lehet tenni a sütőbe, tegyük át hőálló tálba.


Mikor a hús puhulni kezdett leszedtem a levéből körülbelül egy deciliternyit. Kislábasban felforraltam és a keményítővel besűrítettem a szószt. Légkeveréssel pirosra sütöttem a húsokat és a zöldségeket.