2015. június 26., péntek

Bounty csiga

Kakaós csigát terveztem, de rám mosolygott a kamrámban egy doboz Cocomas krém. Azonnal tudtam, hogy az elcsépelt kakaós helyett egy sokkal izgalmasabb sütemény fog ma születni. Kókusz imádóknak kötelező darab!


Hozzávalók
A töltelékhez
200ml Cocomas kókusztej sűrítmény
150ml tejszín
150ml víz
60g kókuszreszelék
40g étkezési keményítő
45g nyírfacukor
70g 85%-os keserű csokoládé

A tésztához*
Öregtészta
130g víz
5g élesztő
200g liszt (100g durum, 100g rétes)

Tészta
300g liszt (100g őrölt zabpehely, 200g tk. búza)
40g búzasikér
120ml tej
2 tojás sárgája
10g élesztő
80g vaj
8 pötty édesítő, pici vízben feloldva


Az első teendő, a tervezett sütés előtti napon van. Egy nagyobb fedeles (kelesztő) tálba mértem a vizet, elkevertem az élesztővel, majd hozzáadtam a liszteket és alaposan összekeverem. Nem kell kidolgozni, csak legyen egynemű. Lefedtem és a konyhapulton hagytam, hogy nekem dolgozzon, keljen meg, és essen össze.
Másnap először a tölteléket készítettem el. A keményítőt egy tálkába tettem és egy kis vízzel csomómentesre kevertem. A kókusztejet, tejszínt, vizet a kókuszreszelékkel együtt felforraltam, majd a keményítővel besűrítettem. Hozzákevertem a nyírfacukrot és leterítettem folpack fóliával. Ha a fóliát közvetlenül a krémre tesszük kihűlve sem lesz csomós. A csokoládét apró kockákra vágtam.

Míg a krém hűlt, begyúrtam a tésztát. A hozzávalóit és az öregtésztát a kenyérsütőgép üstjébe mértem és rugalmas, lágyabb tésztát készítettem. Lisztezett kelesztőtálba tettem, lefedtem és bő fél óra alatt a duplájára kelesztettem.
Amikor megkelt, a tészta felét lisztezett táblára tettem, körülbelül 3mm vékonyra nyújtottam. Egyenletesen elkentem rajta a kihűlt kókuszkrém felét, rászórtam a csoki felét és feltekertem. Ujjnyi szeleteket vágtam és papíros sütőlemezre fektettem a csigákat, egymástól olyan távol, hogy elég helyük legyen kelni, és sülni. 


Míg a csigák keltek a sütőt 180 fokra melegítettem és fél óra pihentetés után aranybarnára sütöttem őket. 


*Ha nem szeretnénk öregtésztával készíteni, akkor a következő anyaghányadot javaslom a tésztához.
500g liszt
(ha zabpehely lisztet is használunk akkor búzasikér)
125ml tejszín
125ml víz
2 tojás sárgája
80g vaj
20g friss élesztő
8 pötty édesítő, pici vízben feloldva