2016. szeptember 26., hétfő

Hajtogatott tepertős kocka

Tudom, hogy sokan megint azt fogják gondolni, "ó, már megint egy macerás darab". Az tény, hogy nem egy két perc alatt összedobom pogácsa, de olyasmi, ami mellett remekül lehet mást csinálni, mert sokszor, keveset kell vele foglalkozni. Akit ez sem győzött meg, annak még van egy nyomós érvem ez mellett a kocka mellett. A talpa frissen ropog, másnapra pedig még jobban összeérnek az ízek és isteni puha.


Hozzávalók
400g liszt (120g kenyérliszt vagy rétesliszt, 280g tk. búzaliszt)
25g friss élesztő
100g tejföl
80ml tej (vagy tejszín-víz keverék)
1 tojás
80g vaj vagy sertészsír
1,5 teáskanál só (figyelembe véve, hogy a tepertő sós-e)

200g tepertő, darálva
frissen őrölt bors

1 tojás a kenéshez


A tészta hozzávalóit - a tepertő kivételével -, kenyérsütőgép üstjébe mértem és egynemű, rugalmas tésztát gyúrtam. A tésztát lisztezett kelesztőtálba tettem és fél órán át kelesztettem.
Ezután egy cm vastagra nyújtottam (alálisztezni nem szükséges) és tepertőkrém felét elkentem rajta. Legkönnyebb egy szilikon spatulával vagy kanállal. A tepertős tésztát megszórtam frissen őrölt borssal és szimplán behajtottam. Azaz három részre osztottam és a harmadokat egymás után a tészta középső részére hajtottam. Az így kapott tésztát félbehajtottam és a kelesztőtállal leborítva 20 percig a nyújtótáblán pihentettem. A következő hajtáskor megkentem a maradék tepertővel és ismét 20 perc pihenő következett. A harmadik hajtás után 2cm vékonyra nyújtottam, a tetejét éles késsel bekockáztam. 3x3cm-es darabokra vágtam és papíros tepsire sorakoztattam a kockákat. 


A sütőt 180 fokra előmelegítettem. A pogácsákat már csak annyi ideig kelesztettem, míg a sütő elérte a kívánt hőfokot. Ehhez nálam kb. 20 percre van szükség. A pogácsákat felvert tojással lekentem és aranybarnára sütöttem.