2015. október 26., hétfő

Birsalmás táskák

Nagyon szeretem a fanyar, illatos birsalmát. Bár nem könnyű pucolni, darabolni, de mennyei íze miatt megéri a fáradtságot. Mivel a párolás során szinte nem enged levet, ideális töltelék lesz belőle.


Hozzávalók/ 24 darabhoz
egy adag gyors vajas tészta, recept itt

1kg birsalma, hámozás utáni súly
50g vaj
nyírfacukor ízlés szerint
citromlé
fahéj
kardamom

1 tojás sárgája a kenéshez

A birsalmákat meghámoztam, magházukat eltávolítottam és szeletelővel 2mm vékonyra vágtam. A vajat egy lábasban megolvasztottam, beletettem a birsalmát, lefedve puhára pároltam, majd nyírfacukorral, fahéjjal, kardamommal ízesítettem. Szerettem volna, hogy a birs íze domináljon, ezért kevesebbet tettem a fűszerekből, mint egy normál almatöltelékbe szoktam. 
Mikor a töltelék kihűlt, a tészta felét lisztezett nyújtótáblán 2-3mm vékonyra nyújtottam, majd 10x10cm-es lapokra vágtam. Tésztarácsozó hengerrel bevágtam a a tészta felét. Az almát habzsákba tettem és egy-egy csíkot húztam a lapokra.


A lap szélét vízzel lekentem és a rácsos felét kissé széthúzva ráborítottam. Papíros sütőlemezre tettem a táskákat. Amikor az első tepsi megtelt betettem a hűtőbe, majd 230 fokra előmelegítettem a sütőt. A sütőm 20 perc alatt éri el ezt a hőmérsékletet, ez az idő elegendő a tészta pihentetésére. Közben elkészítettem a tészta másik felét és azt is hűtőbe tettem.
Az első 12 táskát felvert tojássárgájával lekentem, majd a forró sütőbe tettem és 20 perc alatt megsütöttem. Mikor elkészült a második adaggal is ugyanígy jártam el.


Ha nincs tésztarácsozó hengerünk, akkor késsel párhuzamosan is bevagdoshatjuk a tésztát. Habzsák helyett pedig adagolhatjuk kiskanállal. 
Birs helyett tölthetjük a tésztát más gyümölccsel, túróval, vagy sós töltelékkel is. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése