Két apropója van annak, hogy ez a recept megszületett. Az első az, hogy ilyentájt sok hűtőben pendlizik némi darált mák ami a karácsonyi mákos gubából megmaradt.
A másik pedig az, hogy most van szezonja a pár hétig kapható a lédús, zamatos Meyer citromnak. Ebből készítettem egy lemon curdot, azaz angol citromkrémet, ami a töltelék alapjául szolgál.
A savanykás mascarpenes citromkrém fenomenális párost alkot a mákos piskótával. Természetesen készíthetjük más citrommal, vagy naranccsal is.
Hozzávalók
A felverthez
4 tojás
80g cukornak megfelelő édesítő
50g darált mák
30g tk. búzaliszt
5g sütőpor
80g cukornak megfelelő édesítő
50g darált mák
30g tk. búzaliszt
5g sütőpor
fél kezeletlen citrom héja
A citromkrémhez
80ml frissen facsart citromlé
fél kezeletlen citrom héja
1 tojás
1 tojás sárgája
40g cukornak megfelelő édesítő
25g vaj
A krémhez
250g mascarpone
200ml habtejszín
8g porzselatin
80ml hideg víz
édesítő, ízlés szerint, ha szükséges
Elkészítettem a citromos alapot. A kifacsart citromlét fém tálba szűrtem,
hozzáadtam a citromhéjat, tojásokat és az édesítőt. Vízgőzre állítottam
és folyamatosan keverve besűrítettem. Amikor sűrű, krémes állagú lett,
belekockáztam és elkevertem a vajjal. Hűvös helyre tettem kihűlni.
A sütőt 180 fokra melegítettem és előkészítettem egy sütőpapíros nagy tepsit (Az én sütőlemezem 33x42cm-es, helyette használhatunk hagyományos
"gáztepsit".) Szétválasztottam a tojásokat. A fehérjét az édesítő felével tejföl sűrű habbá vertem. A sárgáját az édesítő másik felével fehéredésig kevertem, majd beleforgattam a fehérjét. Hozzászitáltam és forgattam a sütőporral elkevert lisztet, citromhéjat, végül a mákot. Egyenletes vastagságú lapot kentem és a 18 perc alatt
megsütöttem. A kisült lapot vékonyan meghintettem liszttel és átfordítottam. Pár
percet pihentettem és felcsavartam. Nem szükséges külön vizes ruhát
használni, csavarjuk melegen a saját papírjával együtt.
Az alaposan lehűtött tejszínt kemény habbá vertem. A zselatint fém
tálkába mértem, hideg vízzel elkevertem. A mascarponét simára kevertem
és kis részletekben hozzáadtam a citromalapot. Beleforgattam a
tejszínhabot végül hozzákevertem a vízgőz felett
megmelegített zselatint. A krémet egyenletesen elkentem a
piskótán és feltekertem. Sütőpapírba csavartam, ügyelve arra, hogy a
piskóta széle a rolád alá
kerüljön. Hűtőszekrénybe tettem és szeletelés előtt két órát
pihentettem. Ha krém folyna, tegyük pár percre hűtőbe és csak akkor
kenjük el a lapon, ha kissé megdermedt.
További receptek lemon curd-del és Meyer citrommal ide kattintva.
Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kövesd az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése