2022. január 23., vasárnap

Diós répás szelet mascarpone krémmel

Szeretem a répás sütiket, mert mindig szezonjuk van, a fűszerezésük jól variálható, és akár krémmel, akár krém nélkül készülnek, mindenhogy finomak, kiadósak. A tésztába az enyhén pörkölt dió mellé most pici fahéjat tettem, mert azt szerettem volna, hogy a narancsos, vaníliás krém legyen a domináns. 


Hozzávalók, 25x11x7cm-es dobozformához
 
A tésztához:
250g répa, hámozott súly
300g liszt (90g sima, 210g tk. búza)
1 teáskanál sütőpor
2 teáskanál szódabikarbóna
1 mokkáskanál fahéj
150g dió
3 M-es tojás
120g cukornak megfelelő édesítő 
120g napraforgó olaj
150g tejföl
kevés olaj és liszt a forma előkészítéséhez

A krémhez
250ml tej
20g vaníliás krémpor
250g mascarpone, szobahőmérsékletű
100g puha vaj 
80g cukornak megfelelő édesítő
1 kezeletlen narancs héja
vaníliaőrlemény
 
A sütőt 180 fokra előmelegítettem. A forró sütőben kicsit megpirítottam a diót, majd amikor kihűlt késes aprítóban durvára daráltam. A formát vékonyan kiolajoztam, liszteztem. A répát nagy lyukú reszelőn lereszeltem. Kimértem a száraz anyagokat és összevegyítettem őket. Egy keverőtálba mértem a tojást, édesítőt, tejfölt, olajat és alaposan elkevertem. Beleforgattam a lisztes keveréket, végül a kicsavart répát. A tésztát habzsákba tettem és a formába töltöttem. Sütőbe tettem és 55 perc alatt megsütöttem. Tűpróbával ellenőriztem, hogy megsültek-e. A süteményt rácsra tettem kihűlni.
 
 
Míg hűlt egy tapadásmentes edénybe öntöttem a tejet és a krémport. Sűrű pudingot főztem belőle. Mivel kis mennyiség, azért kevergetve is gyorsan kihűl, de aki ezt nem szeretné, tegyen folpack fóliát az alap tetejére. így nem lesz bőrös a teteje. 
Amikor a tészta teljesen áthűlt, 3 darabra vágtam. A krémhez a puha vajat habosra kevertem az édesítővel, vanília őrleménnyel, narancshéjjal, pudinggal és a több részletben hozzáadott a mascarponéval. A tölteléket 3 részre osztottam és lapok közé töltöttem. Hűtőbe tettem, hogy a krém megdermedjen.  Dekorációnak répaszalagokat, diót, és répaleveleket használtam. 

Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kövesd az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!
 
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése