Ha meglátogatjuk a Németországban élő barátainkat, mindig egy kisebb túrószállítmánnyal érkezünk hozzájuk, mert a gyerekek imádják és nagyon hiányolják a hazai túróval készült csuszát. Ehhez a Käsekuchenhez bevásárolva viszont arra gondoltam, most igazán örülnék egy kiló, krémes, német túrónak. Végül egy kis passzírozással és mascarponéval sikerült a kívánt állagot elérnem és igazi őszi hangulatú, ropogós morzsás uzsonnasüteményt készítenem.
Hozzávalók, 24cm-es tortaformához
A tésztához
375g liszt (120g sima, 255g tk búza)
6g sütőpor
175g hideg vaj
1 tojás
100g nyírfacukor, fele házi vaníliás
A töltelékhez
700g túró
250g mascarpone
3 tojás
160g cukornak megfelelő édesítő, nálam 40g negyedannyi ugyanannyi
fél kezeletlen citrom héja
40g vaníliás krémpor
700g savanykás alma
kevés citromlé
vaj és liszt a forma előkészítéséhez
Az almákat meghámoztam, félbe vágtam, karalábévájóval a magházakat kiszedtem, majd negyedeltem és citromos hideg vízben félretettem.
A tortaformát kevés olvasztott vajjal kikentem és liszteztem. A sütőt 180 fokra előmelegítettem.
A liszteket, sütőport, citromhéjat egy nagyobb keverőtálba tettem, a vajjal elmorzsoltam, hozzáadtam a kissé felvert tojást - így szép elegyet képez, és nem lesznek sárga csomók benne - , nyírfacukrot és összedolgoztam. Nem szabad összegyúrni, nagyon fontos, hogy maradjon morzsás állagú. Hűtőbe tettem.
A túrót sűrű szitán átpasszíroztam és a töltelék több komponensével simára kevertem.
A morzsa kétharmadát belenyomkodtam a formába úgy, hogy körülbelül 2,5cm-es pereme legyen. Rátettem a töltelék felét, habkártyával elsimítottam és körben beleraktam a lecsepegtetett szárazra törölt almákat. A torta közepére ne tegyünk almát, hogy könnyű legyen szépen felszeletelni. Rásimítottam a maradék túrókrémet, majd egyenletesen rászórtam a félretett, harmad morzsát.
Sütőbe tettem és 60 perc alatt megsütöttem. A sütési idő második felében, ha a morzsa nagyon pirul, praktikus alufóliával letakarni.
A torta akkor szeletelhető szépen, ha jól áthűlt, így érdemes pár órát hűtőben pihentetni.
A recept amit átalakítottam a Madame Cuisine blogon található és ide kattintva érhető el!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése