A napokban szert tettem egy új gyümölcstorta formára, mert a régiből igencsak macerás volt már szépen kiborítani a piskótát. Ez az új forma kicsit más, nagyobb és mélyebb a krém helye. Így egy átkalkulált recepttel történt meg a forma felavatása. (A régi recept ide kattintva olvasható.)
Hozzávalók/28cm-es tortaformához
4 tojás
120g cukornak megfelelő édesítő
150g liszt(45g sima, 105g tk. búza)
6g sütőpor
100g olvasztott vaj
vaj és liszt a forma előkészítéséhez
A krémhez
400ml tejszín
400ml víz
80g vaníliás krémpor (főzős pudingpor)
80g cukornak megfelelő édesítő
A zseléhez
250ml víz
8g porzselatin
édesítő, ízlés szerint
2 szem szegfűszeg
szűrt citromlé
tetszőleges gyümölcs a díszítéshez
A formát alaposan kivajaztam, liszteztem. A sütőt 180 fokra előmelegítettem.
A tojásokat szétválasztottam, a sárgáját akkor tálba tettem, amiben az
egész massza el fog férni. A fehérjét elkezdtem felverni, majd több
részletben hozzáadtam az édesítő felét. Tejföl sűrűségű habbá vertem.
(Piskóta kisokos itt.)
A cukor másik felét hozzáadtam a sárgájához és habosra kevertem. Ezután
a fehérjét beleforgattam a sárgájába, majd hozzászitáltam a lisztet és
végül belekevertem a vajat. A formába simítottam, betettem az
előmelegített sütőbe és 18 perc alatt megsütöttem. Pár percig a formában
hagytam, majd rácsra borítottam.
Amikor a piskóta kihűlt, megfőztem a krémet. A krémport tapadásmentes lábasba tettem, a folyadékkal simára kevertem, majd folyamatosan kevergetve sűrűre főztem. Végül hozzáadtam az édesítőt. Azonnal a tésztára öntöttem.
Elkészítettem a zselét. A zselatint 80ml hideg vízzel elkevertem. A
maradék vizet szegfűszeggel felforraltam és beletettem
a vizes zselatint. Nem kell főzni, azonnal vegyük le a tűzről.
Citromlével és édesítővel ízesítettem.
Amikor a krém kihűlt a tortát feldíszítettem gyümölcsökkel. Hűtőbe tettem, hogy a gyümölcsök is hidegek legyenek, majd vékonyan bevontam őket a kihűlt zselével. Nekem az a zselézés tetszik, amikor a gyümölcsöket
nem ellepi, hanem vékonyan bevonja a zselé. Ne ijedjünk meg, ez a házi zselé lassabban szilárdul meg, mint a készen kaphatóak.
Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kövesd az Áfonya mámora
Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az
Instagramon is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése