Hogy stílszerű legyek, a blog első évét ezzel az áfonyás túrótortával szeretném zárni. Köszönöm nektek, hogy velem együtt süttök-főztök! Hálás vagyok a sok-sok pozitív visszajelzésért, mert a ti sikerélményetek így kicsit az enyém is! Álljon itt még egy gondolat, ami híven tükrözi az én konyhához fűződő viszonyomat.
"A szakács műve mulandó, minél jobb, annál hamarabb elpusztítják! De ő maga titkos hős, jobbára ismeretlen, a konyha egyszerre szabadságának és száműzetésének helye!" Eszterházy Péter
"A szakács műve mulandó, minél jobb, annál hamarabb elpusztítják! De ő maga titkos hős, jobbára ismeretlen, a konyha egyszerre szabadságának és száműzetésének helye!" Eszterházy Péter
Hozzávalók/25 cm-es kivehető deklis piteformához
A tésztához
300g liszt (100g durum, 100g őrölt zabpehely, 100g teljes kiőrlésű búzaliszt)
200g hideg vaj
75g nyírfaporcukor
1 tojás sárgája
A töltelékhez
500g túró
200g krémsajt
2 egész tojás
40g teljes kiőrlésű tönkölydara
100g nyírfacukor, ebből 30g házi vaníliás
1 kezeletlen citrom héja
350g áfonya
A kenéshez
A tészta hozzávalóiból linzertésztát gyúrtam. (Gyúrt linzer készítésével kapcsolatos praktikákat ebben a bejegyzésben olvashatsz.) A tésztát folpack fóliába csavartam és egy órára hűtőbe tettem.
A sütőt 180 fokra előmelegítettem. Lisztezett táblán kinyújtottam a
tészta kétharmadát, a formába helyeztem és a szélét megigazítottam. Mivel a tészta
zsiradéktartalma magas, ezért a piteformát nem szükséges vajazni,
lisztezni. Villával óvatosan megszurkáltam, sütőpapírt terítettem bele,
majd rátettem a vakon sütéshez használt rizst. Megszurkálni azért
tanácsos, hogy ne púposodjon fel, a vakon sütés pedig segít elkerülni,
hogy a tészta nyers, szalonnás maradjon, illetve hogy a széle ne
csússzon össze. Természetesen más apró dolgot, babot, lencsét, de akár
meggymagot is használhatunk segédanyagként.
Az így előkészített tésztát sütőbe tettem és addig sütöttem míg a széle
barnulni kezdett és elvált a formától. Mikor elkészült a sütőpapírral
együtt kivettem a rizst.
A maradék tésztát visszatettem a hűtőszekrénybe.
Míg a tészta sült, elkészítettem a túrótölteléket. A túrót áttörtem, elkevertem a krémsajttal, tojásokkal, nyírfacukorral, citromhéjjal, végül belekevertem a tönkölydarát.
Az áfonyát megmostam, jól lecsepegtettem és papírtörlővel leterített tálcán megszárítottam.
A túrótölteléket belesimítottam a formába, rászórtam az áfonyát, majd a maradék tésztával feldíszítettem. Az indákat, virágokat, leveleket tojássárgával lekentem. Visszatettem a 180 fokos sütőbe és 50 perc alatt megsütöttem. A formában hagytam kihűlni. Mikor langyos lett levettem róla a karikát és átcsúsztattam tortatálra.
Ha egyszerűbb díszítést szeretnénk, tésztaszalagokból készíthetünk rácsot (ld. a megjelölt forrás fotóját), vagy a kicsit lefagyasztott tésztát nagylyukú reszelőn ráreszelhetjük a gyümölcs tetejére.
A recept amit átalakítottam itt található.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése