Rendhagyó módon, ma köszöntöttük Édesanyámat. Valami olyasmivel leptem meg, amit nagyon gyakran csinált gyerekkoromban és amit nagyon szeret. Mini, szinte egy falatnyi képviselőfánkocskákat készítettem.
Hozzávalók, körülbelül 70-80db mini fánkhoz
150ml víz
150ml olaj
150g liszt (50g sima, 100g tk. búza)
csipet só
4 L-es vagy 5 M-es tojás
150ml olaj
150g liszt (50g sima, 100g tk. búza)
csipet só
4 L-es vagy 5 M-es tojás
A krémhez
600ml habtejszín
600ml víz
4 egész tojás
4 tojásfehérje, (kb. 130g)
80g vaníliás krémpor
50g tk. búzaliszt
35g Dia Wellness cukorhelyettesítő, negyedannyi
600ml víz
4 egész tojás
4 tojásfehérje, (kb. 130g)
80g vaníliás krémpor
50g tk. búzaliszt
35g Dia Wellness cukorhelyettesítő, negyedannyi
500ml habtejszín
2 csomag habfixáló (vagy 8g zselatin, 60ml víz)
10g negyedannyi
a szóráshoz nyírfacukor porrá őrölve
A sütőt 220 fokra előmelegítettem. Előkészítettem 2 papíros sütőlemezt
és egy sima (15-ös) csöves nyomózsákot. A tojásokat egy edénybe
leengedtem, és a robotgépemet is elővettem. A vizet, olajat, egy csipet
sóval egy tapadásmentes edényben felforraltam, majd beleöntöttem a
lisztet. Állandóan keverve addig főztem, azaz reszteltem, míg el nem
vált az edény falától. Ezután levettem a tűzről, egy fém tálba
átöntöttem, hogy a habverőtől megkíméljem a lábasomat. Robotgéppel
egyenként hozzákevertem a tojásokat. Újabb tojást csak akkor szabad a
tésztához adni, amikor az előzőt teljesen beledolgoztuk. A receptben a
tojás mennyisége azért nincs pontosan megadva, mert az, hogy mennyi
tojást használunk függ a nagyságuktól, a liszt minőségétől és attól,
hogy lágyabb, vagy keményebb tésztát szeretnénk kapni. Ha a tészta túl
lágy, kevésbé lesz üreges és magas. Ha keményebb tésztát készítünk,
akkor üregesebb lesz és nagyobb repedések keletkeznek a felszínén.
A tészta akkor az igazi, ha egynemű, krémes jellegű, felülete sima.
Nyomózsákba tettem és fél diónyi, körülbelül 2,5-3 cm átmérőjű félgömböket
formáztam. Ha nincs nyomózsákunk, akkor teáskanállal halmokat készítünk.
Fontos, hogy a hagyjunk elegendő helyet a fánkocskák között, mert sütés
közben meg fognak nőni.
Amikor a sütőlemez betelt, a félgömbökön lévő esetleges csücsköket
lenyomtam, mert ezek könnyen megégnek. Vízzel lepermeteztem a tésztát,
mert gőzös térben sütve a fánkok jobban megemelkednek. Az előmelegített
forró sütőbe tettem. Az első 15 percben a sütőajtót kinyitni tilos, mert
a tészta összeesik. Ha ez az idő letelt, a tészta kérge biztosan
megszilárdult már. Ahhoz, hogy a tészták aranybarnára süljenek
körülbelül 25 percre van szükség, de természetesen ez sütőfüggő. A maradék tésztát is dresszíroztam és megsütöttem.
A kihűlt fánkokat lekalapoztam és egy tálcára sorakoztattam.
Előkészítettem a krémet. A krémport, lisztet elkevertem kevés vizes
tejszínnel, a tojássárgájával. A
maradék vizes tejszínt a melegíteni kezdtem,
miközben a fehérjét a negyedannyival tejföl sűrűségű habbá
vertem. Ne verjük túl, mert akkor a fehérje törni fog, habcsomók
lehetnek a krémünkben.
Amikor a folyadék felforrt, 2 merőkanálnyit a krémporos keverékhez
adtam, majd beleöntöttem a forrásban lévő vizes tejszínbe. Besűrítettem,
beleforgattam a fehérjét és még két percig főztem. A tűzről levéve kicsit kevergettem, majd csillagcsöves nyomózsákba tettem és megtöltöttem a fánkokat.
Mikor a krém kihűlt, az alaposan behűtött tejszínt a negyedannyival elkevert habfixálóval kemény habbá vertem. Ha nem szeretnénk habfixet használni akkor zselatinozhatjuk is a habot.
A fánkokat tejszínhabbal feldíszítettem, a kalapkákat visszatettem és megszórtam nyírfaporcukorral.
A fánkokat tejszínhabbal feldíszítettem, a kalapkákat visszatettem és megszórtam nyírfaporcukorral.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése