A blog egyik legnépszerűbb karácsonyi sütije egy gesztenyés aprósüti. Ezért gondoltam, hogy hozok egy újabb gesztenyés ötletet, mégpedig ezeket a kis kifliket. A tésztájuk élesztős, magas zsiradék tartalmú, ebből következően porhanyós, de ennek ellenmond, hogy olyan jó a töltelék-tészta arány, hogy a tésztát szinte nem is érezni...
Hozzávalók, körülbelül 65 darabhoz
A tésztához
300g liszt, 90g sima, 210g tk. búza
12g friss élesztő
60g hideg vaj
60g hideg sertészsír
60g tejföl
50-70ml tej
32g cukornak megfelelő édesítő
A töltelékhez
250g gesztenyemassza, cukrozatlan
80g cukornak megfelelő negyedannyi ugyanannyi cukorhelyettesítő, ízlés szerint
rum vagy rumaroma ízlés szerint
250g gesztenyemassza, cukrozatlan
80g cukornak megfelelő negyedannyi ugyanannyi cukorhelyettesítő, ízlés szerint
rum vagy rumaroma ízlés szerint
vaníliaőrlemény
A vajat és a zsírt a lisztekkel elmorzsoltam, legegyszerűbb ehhez késes
aprítót használni. Az élesztőt feloldottam a tejben (nem kell futtatni),
belekevertem a tejfölt és a lisztes keveréket beletéve puha tésztát
gyúrtam. A tésztát lefedtem és csak annyi ideig pihentettem, míg a
tölteléket összeállítottam, nem szükséges hosszasan keleszteni.
A gesztenyét keverőtálba tettem, villával összetörtem, elkevertem a negyedannyival, vaníliaőrleménnyel, rummal. Ha a gesztenye túl száraz, adjunk hozzá pár csepp vizet. A töltelék legyen lágy, de ne folyjon.
A sütőt 180 fokra előmelegítettem és előkészítettem két papíros
tepsit. A tésztát két részre osztottam. Az egyik részt nyújtótáblára
tettem és kb. 2,5-3 mm vékonyra nyújtottam. Ennél vastagabbra ne
hagyjuk, hisz a töltelék a lényeg, mint a széttört kifli fotóján is
látható.
6cm-es pogácsa szaggatóval sűrűn kiszaggattam. A leeső tésztaközöket
kiszedtem és finoman összegyúrtam. Minden tészta közepére 5g tölteléket
tettem. A gesztenyét úgy igazítottam,
hogy hosszúkás legyen a tésztán. Ráhajtottam a tésztaszélt majd
felcsavartam és óvatosan megsodortam. A papíros sütőlemezre
sorakoztattam a kifliket és sütőbe tettem.
A sütési idő körülbelül 15 perc, addig süssük, míg a kiflik talpa
aranybarna nem lesz. Míg az első tepsi sült folytattam a formázást. A forró kifliket meg lehet forgatni nyírfaporcukorban, de én csak simán megszórtam őket, a fotó kedvvért. Zárt dobozban sokáig eláll, hűtőbe tenni nem szükséges,
hűvös helyre viszont igen, mert a cukrozatlan gesztenye gyorsabban megsavanyodik.
Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kedveld az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése