2017. november 2., csütörtök

Vaníliakrémes diószelet

Krémesre, könnyűre, habosra vágytam... Visszakanyarodtam hát egy korábbi recepthez, a vaníliás diótortához. Az előző bejegyzés -  a csokoládés rózsa -, révén sok tojásfehérje gyűlt össze  a mélyhűtőmben.   A torta átesett pár apró módosításon és ez  a szuper szelet lett belőle. 
Mielőtt szó érné a ház elejét, tudom. Tudom, hogy IR-es nem eszik mazsolát... akinek nem fér bele, szimplán hagyja ki.


Hozzávalók,
Lapokhoz
200g tojásfehérje, kb. 6-7 db
90g nyírfacukor, vagy ennek megfelelő édesítő
150g darált dió
30g sima liszt
60g tk. búzaliszt
10g sütőpor
30g mazsola (nem diéta kompatibilis, elhagyható)
50g durvára vágott dió a szóráshoz

Krémhez
A főzött alaphoz
200ml tejszín
300ml víz
60g vaníliás krémpor
80g cukornak megfelelő édesítő
30g vaj

600ml habtejszín
fél vaníliarúd
ízlés szerint rum
15g zselatin
100ml víz


A sütőt 180 fokra előmelegítettem. Egy sütőpapíros tepsin 40x30cm-re nyitottam egy fém (állítható méretű) sütőkeret. A mazsolát felfőztem, lemostam, majd alaposan lecsepegtettem.
A tojásfehérjét a nyírfacukorral tejföl sűrűségű habbá vertem, beleforgattam a darált diós, sütőporos lisztet, majd egyenletesen elkentem a sütőkeretben. Megszórtam durvára vágott dióval és mazsolával. Sütőbe tettem és  körülbelül 15 perc alatt megsütöttem.
A tejszínt (600ml) mélyhűtőbe állítottam, hogy alaposan lehűljön. A tejszínből (200ml), vízből és a pudingporból krémet főztem, forrón belekevertem a vajat és az édesítőt. Folpack fóliával letakarva hűlni hagytam. A fóliát direkt a krém felületére kell tenni, így nem bőrösödik be, nem lesz csomós. Ha mégis megtörténne, a kihűlt alapot sűrűbb szitán passzírozzuk át.
A lapot kettévágtam és az egyik felét beletettem a mértéhez állított keretbe, azaz 20x30cm-re igazítva.


A tejszínt kemény habbá vertem. Míg készült, a zselatint hideg vízzel elkevertem és kicsit ázni hagytam. A kihűlt krémbe belekevertem a vanília kikapart magjait, beleforgattam a tejszínhabot, rummal ízesítettem, majd hozzákevertem a vízgőz felett megolvasztott zselatint. 
A krémet az előkészített lapra kentem és a másik lappal befedtem. Hűtőszekrénybe állítottam. Tálalás előtt, a süteményt kivágtam a kapszliból és felszeleteltem, majd nagyon vékonyan meghintettem porcukorral. 


Tipp: ha nincs kinyitható sütőkeretünk, süssük  a lapot tepsin. A massza alaktartó, jól kenhető. Válasszunk olyan méretű sütőlemezt, hogy a lapot félbevágva is legyen megfelelő méretű tepsink, szögletes jénaink. A krém lazább állagú, hűtés után sem gumidominó, így  a töltéshez mindenképp szükséges valamiféle "keret".
A torta verzió receptje  ide kattintva olvasható.
Tejszínes krémek zselatinozásához ide kattintva érhető el pár jó tanács.

Az inspirációért Gizi receptjei-nek  tartozom köszönettel!