2016. május 28., szombat

Eper Sacher trifle

Csaknem húsz éve, hogy először találkoztam Londonban - még cukrászként -, ezzel a tradicionális angol édességgel. Hagyományosan egymásra rétegzett, alkoholba mártott piskótából, lekvárból vagy gyümölcsből, vaníliakrémből, tejszínhabból áll, de mint oly sok desszertben, ebben is az a szép, hogy szabadon variálhatók a komponensei. Így ma egy Sacher felvertet sütöttem hozzá, amit eperrel és egy könnyű mascarpone krémmel pakoltam meg. Sajnos trifle bowl-om nincs, így egy nagy üveg kelyhet használtam, de helyette egy sima üvegtál is megteszi vagy akár pohárba, üvegekbe is tölthetjük. Mindenhogy mennyei és mutatós!


Hozzávalók
A Sacher kockákhoz, 20x32cm-es tepsihez
4 szobahőmérsékletű tojás
80g puha vaj
80g 80% étcsokoládé
60g őrölt nyírfacukor
80g liszt (40g őrölt zabpehely, 40g tk. búza)
csapott mokkáskanál sütőpor
kevés vaj és liszt a tepsi előkészítéshez

A krémhez
500g mascarpone
350ml tejszín
40g nyírfacukor

A gyümölcsös részhez
500g friss eper
30g étkezési keményítő
150ml víz
nyírfacukor ízlés szerint
pár csepp citromlé

Eper, mentalevél a díszítéshez

 
A Sacher kockákhoz vékonyan kivajaztam, liszteztem a tepsit. A sütőt 180 fokra előmelegítettem. A csokoládét fém tálkába törtem és vízgőz felett megolvasztottam. Ügyeljünk rá, hogy a csoki ne legyen forró.  A magam részéről nem vagyok híve a csoki mikrós olvasztásának, mert könnyen megéghet.
A vajat a nyírfacukor felével habosra kevertem, egyesével hozzáadtam a tojássárgákat. A fehérjét a nyírfacukor másik felével habbá vertem. Az aranyszabály itt is áll, ne verjük a habot keményre, hisz akkor az összeállítás során összetörhet, és elveszítjük a légbuborékokat, amelyek a felvertünk vázát aképezik. A vajas részt egyneműre kevertem a felolvasztott csokoládéval, beleforgattam a fehérjét, végül a sütőporral elkevert lisztet. Belesimítottam a tepsibe és 15 perc alatt megsütöttem. Tűpróbával ellenőrizhető, hogy megsült-e a massza, de inkább legyen szaftos, mint száraz. 


Az epret megmostam, negyedeltem, vizet öntöttem hozzá és felforraltam, édesítettem. A keletkező eperlét leszűrtem, a velőt pedig az étkezési keményítővel besűrítettem.
Mikor az eperlé és az alap kihűlt, előkészítettem a kelyhet. A piskótát   1,5x1,5cm-es kockákra vágtam. Az alaposan lehűtött tejszínt kemény habbá vertem. A mascarponét elkevertem a nyírfaporcukorral, majd beleforgattam a tejszínhabot.
A piskótakockák felét megmártottam az eperlében és az üveg aljába tettem. A mascarponehabot, eperpürét, felezett friss epreket és a maradék kockát rétegezve a beletöltöttem a kehelybe úgy, hogy a legfelső réteg krém legyen. A trifle akkor igazán jó, ha legalább 12-16 órát érnek az ízek. Tálaláskor friss eperrel, mentával díszítettem.


Tipp: a gyümölcslébe keverhetünk valamilyen harmonizáló alkoholt, rumot, likőrt. 
Mindenféle maradék piskóta, keksz jó alap lehet.
Használhatunk más idénygyümölcsöt, mirelit bogyósokat vagy akár befőttet is.
Mascarponekrém helyett lágy, de nem folyós vaníliakrémet, pudingot. Ekkor a fedőréteg legyen tejszínhab.


2016. május 10., kedd

Színes zöldségpite

Több hasznos tulajdonsága is van ennek a pitének. Színpompás, finom, gyorsan összedobható és hidegen is finom. Az már csak ráadás, hogy alig tartalmaz szénhidrátot.


Hozzávalók / 28cm-es pitetálhoz
200g cukkini
200g friss, leveles spenót
100g piros húsú paprika, nálam kápia
100g paradicsom
1 gerezd fokhagyma
1 kis csokor petrezselyem
2 evőkanál olaj
6 tojás
100g tejföl
100g trappista sajt
50g tk. búzaliszt

frissen őrölt bors

kevés vaj és liszt a forma előkészítéséhez


A zöldségeket megmostam. A paprikát, cukkinit, paradicsomot felkockáztam. A petrezselymet finomra vágtam, a sajtot nagy lyukú reszelőn lereszeltem. Egy serpenyőben olajat forrósítottam pár percig sütöttem a paprikát és a cukkinit. Hozzáadtam a zúzott fokhagymát és az alaposan lecsepegtetett spenótot és a paradicsomot. Mikor a spenót megfonnyadt levettem a tűztől. Sóztam, borsoztam. 
A sütőt 180 fokra előmelegítettem. A pitetálat vékonyan kivajaztam, liszteztem. A tojásokat egy nagyobb tálba engedtem, elkevertem a tejföllel, liszttel, petrezselyemmel, sajttal és a zöldségekkel. A masszát beleöntöttem a tálba és 20 perc alatt megsütöttem.



2016. május 9., hétfő

Füstöltkolbászos lecsóval töltött dagadó

Mikor egy gasztro magazinban megláttam ezt a receptet, tudtam, hogy idén kénytelen leszek kicsit korábban megnyitni a lecsószezont, mert ez a füstölt kolbászos lecsóval töltött dagadó mennyei lehet. Nem csalódtam, és különösen örültem lánykám véleményének, aki az első falat után azt mondta: -Anya, ez isteni!


Hozzávalók
körülbelül 1kg sertésdagadó
100g kolozsvári szalonna
1 nagy fej vöröshagyma
400g tv. paprika
400g paradicsom
100g száraz, füstölt kolbász
80g teljes kiőrlésű zsemle, vagy kenyér
30g zabpehely
2 tojás
bors
pirospaprika
olaj 


A dagadó felszúrását hentesre bíztam. Megmostam, szárazra töröltem és kicsit besóztam, borsoztam.
Előkészítettem a zöldségeket, a szalonnát és a kolbászt. A hagymát finomra, a paprikát karikákra, a paradicsomot kockákra vágtam. A szalonnát csíkokra, a héjától megfosztott kolbászt pedig kockákra vágtam.
A szalonnát serpenyőbe tetten, zsírjára pirítottam, hozzáadtam  a hagymát, együtt pirítottam. Ha a szalonna nem lenne elég zsíros tegyünk alá egy kis zsírt vagy pár csepp olajat. Rátettem a paprikát, majd a paradicsomot. Sóztam, megszórtam pirospaprikával és pici vízzel, fedő alatt megfőztem. Végül beletettem  a kolbászt és erős tűzön elsütöttem a lecsó levét.
A sütőt 150 fokra előmelegítettem. A zsemlét felszeleteltem, vízbe áztattam. A kihűlt lecsót keverőtálba tettem, hozzáadtam a tojásokat, kicsavart zsemlét és összekevertem. A tölteléket beletettem az előkészített dagadóba, majd pamutcérnával bevarrtam. Cérna helyett természetesen használhatunk hústűt is. A dagadót tepsibe tettem, kevés vizet és pár csepp olajat öntöttem alá. Alufóliával letakartam és 1,5 órát sütöttem. Amikor a hús megpuhult, levettem róla a fóliát és a szaftjával locsolgatva, 200 fokon, légkeveréssel  pirosra sütöttem.
Snidlinges, aranybarna újburgonyával tálaltam. A parázsburgonya receptje itt olvasható. 


Az eredeti recept a Nők Lapja Konyha 2016. április számában olvasható.

2016. május 1., vasárnap

Füstöltsajtos rúd

Nemrég egy vendégségben volt szerencsém megkóstolni ennek az omlós, füstölt sajtos rúdnak a "fehér" verzióját. De hogy nekem, azaz nekünk is jusson a jóból, elkértem a receptet és átalakítottam. Így teljes kiőrlésű lisztből is isteni finom, egy probléma van vele, rájár a család és őrült gyorsan fogy!


Hozzávalók
300g liszt (90g sima búza, 210g teljes búza)
200g hideg vaj, esetleg margarin
40g füstölt sajt
1,5 csapott teáskanál só
100-120g tejföl

A szóráshoz, kenéshez
80g füstölt és trappista sajt vegyesen
1 tojás sárgája
pár csepp étolaj 

kevés liszt a nyújtáshoz


A vajat kis kockákra vágtam, a sóval elkevert liszttel elmorzsoltam. Hozzáadtam a reszelt füstölt sajtot, tejfölt és egynemű tésztát gyúrtam. Fóliába csavartam és 12 órát, egy éjszakát pihentettem.
A sajtokat lereszeltem és elvegyítettem. A tojás sárgáját pár csepp étolajjal elkevertem.  A sütőt 180 fokra előmelegítettem.
A tésztát enyhén lisztezett nyújtótáblára tettem, és körülbelül 5-6mm vékonyra nyújtottam. Derelyevágóval rudakra vágtam, tojással megkentem, megszórtam sajttal, majd papíros sütőlemezre tettem. Az előmelegített sütőben pirosra sütöttem a rudakat. 
Zárt dobozban hosszú ideig eláll.


A receptet köszönöm Évának és Andrásnak!

2016. április 25., hétfő

Cukkinis szárnyasfasírt

Rendhagyó módon szeretném egy idézettel, pontosabban egy könyvben olvasott ajánlóval indítani ezt a bejegyzést, mert megmosolyogtatott, hovatovább meghatott. Csak remélni tudom, hogy egy nap a leányom is ilyen jó szívvel fog visszaemlékezni az uzsonnákra, ebédekre és a sok-sok mesére, könyvre... 
"Anyának, aki mindig gondoskodott arról, hogy legyen étel a hasamban, és könyvek a polcomon." Fredrik Backman, Itt járt Britt-Marie című könyvének előszava.

A mérhetetlen zöld utáni vágyam vezérelt, mikor összeállítottam ezt az ebédet. Talán kissé megelőzi még a szezonját a cukkini és az újburgonya, de amikor megláttam őket a piacon nem bírtam nekik ellenállni. Ezersziget jellegű öntetet készítettem hozzá.



Hozzávalók
A fasírthoz
600g csirkemellfilé
600g cukkini
60-80g apró szemű zabpehely
1 tojás
1 kis csokor petrezselyem
1 gerezd fokhagyma

frissen őrölt bors

2 tojás
házi teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
olaj a sütéshez

Az ezersziget öntethez
1 friss tojás sárgája
100 ml napraforgó olaj
1 teáskanál mustár
(vagy 4 evőkanál majonéz a fentiek helyett)
2 evőkanált tejföl
2 evőkanál cm. ketchup
1 teáskanál Worchestershire szósz

frissen őrölt bors

Zöldségek
jégsaláta, madársaláta, uborka, paradicsom, lila hagyma

Apró újburgonya, zsír, petrezselyem, só


Előkészítettem a parázsburgonya hozzávalóit. Az elkészítés menete ebben a bejegyzésben olvasható.

A salátaöntethez összeállítottam a majonézt. A tojás elkevertem a mustárral, majd vékony sugárban csorgatva, folyamatosan keverve hozzáadtam az olajat.  Belekevertem a tejfölt, ketchupot, sót, borsot, végül ízesítettem Worchestershire szósszal. Tálalásig hűtőszekrénybe tettem. Ha nem szeretnénk friss majonézt használni, készítsük a bevált majonézünkből. A saláta hozzávalóit is előkészítettem.


A cukkinit megmostam, szárazra töröltem, nagy lyukú reszelőn lereszeltem, sóztam és állni hagytam. A csirkemellfilét szintén megmostam, megtöröltem, kisebb darabokra vágtam és ledaráltam. Keverőtálba tettem, hozzáadtam a tojást, zúzott fokhagymát, sót, borsot, az alaposan kicsavart cukkinit, végül a zabpelyhet. A fent megadott zabpehely mennyiség irányadó, annyit használjunk, hogy jól formázható masszát kapjunk. Pár percig pihentettem, míg a zabpehely felvette a nedvességet. Ezután rudakat formáztam, amelyeket folpack fóliával letakart tálcára tettem. 20 percre mélyhűtőbe tettem.
A másik két tojást felvertem, egy tálcán előkészítettem a zsemlemorzsát. A megdermedt fasírtokat megforgattam tojásban, majd zsemlemorzsában, majd bő, forró olajban pirosra sütöttem. Papírtörlőre szedtem. A forró fasírtokat azonnal tálaltam a krumplival, salátával, öntettel.


Ötletek: Bors Gasztro és Nők Lapja Konyha magazinból.