2016. május 9., hétfő

Füstöltkolbászos lecsóval töltött dagadó

Mikor egy gasztro magazinban megláttam ezt a receptet, tudtam, hogy idén kénytelen leszek kicsit korábban megnyitni a lecsószezont, mert ez a füstölt kolbászos lecsóval töltött dagadó mennyei lehet. Nem csalódtam, és különösen örültem lánykám véleményének, aki az első falat után azt mondta: -Anya, ez isteni!


Hozzávalók
körülbelül 1kg sertésdagadó
100g kolozsvári szalonna
1 nagy fej vöröshagyma
400g tv. paprika
400g paradicsom
100g száraz, füstölt kolbász
80g teljes kiőrlésű zsemle, vagy kenyér
30g zabpehely
2 tojás
bors
pirospaprika
olaj 


A dagadó felszúrását hentesre bíztam. Megmostam, szárazra töröltem és kicsit besóztam, borsoztam.
Előkészítettem a zöldségeket, a szalonnát és a kolbászt. A hagymát finomra, a paprikát karikákra, a paradicsomot kockákra vágtam. A szalonnát csíkokra, a héjától megfosztott kolbászt pedig kockákra vágtam.
A szalonnát serpenyőbe tetten, zsírjára pirítottam, hozzáadtam  a hagymát, együtt pirítottam. Ha a szalonna nem lenne elég zsíros tegyünk alá egy kis zsírt vagy pár csepp olajat. Rátettem a paprikát, majd a paradicsomot. Sóztam, megszórtam pirospaprikával és pici vízzel, fedő alatt megfőztem. Végül beletettem  a kolbászt és erős tűzön elsütöttem a lecsó levét.
A sütőt 150 fokra előmelegítettem. A zsemlét felszeleteltem, vízbe áztattam. A kihűlt lecsót keverőtálba tettem, hozzáadtam a tojásokat, kicsavart zsemlét és összekevertem. A tölteléket beletettem az előkészített dagadóba, majd pamutcérnával bevarrtam. Cérna helyett természetesen használhatunk hústűt is. A dagadót tepsibe tettem, kevés vizet és pár csepp olajat öntöttem alá. Alufóliával letakartam és 1,5 órát sütöttem. Amikor a hús megpuhult, levettem róla a fóliát és a szaftjával locsolgatva, 200 fokon, légkeveréssel  pirosra sütöttem.
Snidlinges, aranybarna újburgonyával tálaltam. A parázsburgonya receptje itt olvasható. 


Az eredeti recept a Nők Lapja Konyha 2016. április számában olvasható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése