2017. december 22., péntek

Huszárgomb, mákos szilvalekváros aprósütemény

Pár éve Katica konyhájában találtam ezt  a remek receptet, ami azonnal családi kedvenc lett. Joggal, hisz a mák és szilvalekvár isteni finom együtt. Idén is elkészítettem, házi, cukormentes szilvalekvárral. 


 Hozzávalók
250g liszt (80g sima, 170g tk. búza)
100g hideg vaj
100g hideg zsír
50g darált mák
1 tojás sárgája
1 kezeletlen citrom héja
100g nyírfaporcukor
150g sűrű szilvalekvár


A sütőt 180 fokra előmelegítettem és előkészítettem két papíros sütőlemezt. 
A hideg vajat és zsírt a lisztekkel elmorzsoltam, leggyorsabb késés aprítóval. Hozzáadtam  a mákot, citromhéjat, tojás sárgáját a porrá őrölt nyírfacukrot és összegyúrtam.


A tésztát 10g-os darabokra osztottam 3-3,5cm-es, lapos korongokat formáztam belőle. Az előkészített tepsire sorakoztattam őket, majd egy vastagabb rúd végével (nálam nokedliszaggató nyele) mélyedést nyomtam a tésztát közepébe. 1-1 kiskanál szilvalekvárt tettem a lyukacskákba, majd 12 perc alatt megsütöttem. Amikor kihűlt, zárt dobozba szedtem.


Mogyorós kifli

A következő darab az idei sütidobozból: klasszikus forma, pörkölt mogyoróval, naranccsal, csokival. A mogyorót cserélhetjük pörkölt dióra, mákra, mandulára. A mákhoz jól passzol a citromhéj
és egy csipet fahéj. A mandulásba pedig érdemes pár csepp keserű mandula aromát tenni. 


Hozzávalók
170g liszt (70g sima, 100g tk. búza)
100g hideg vaj
35g hideg sertészsír
60g nyírfaporcukor
1 tojás
90g török mogyoró
negyed kezeletlen narancs héja
50g étcsokoládé
pár csepp étolaj


A mogyorót megpörköltem, héját ledörzsöltem és finomra őröltem. 30g-ot a díszítéshez félretettem.
A hideg, apró kockákra vágott vajat és zsírt késés aprítóba tettem és összemorzsoltam a lisztekkel. Természetesen készíthető kézzel is. Keverőtálba öntöttem, hozzáadtam a porcukrot, kissé felvert tojást, narancshéjat és a mogyorót. Gyors mozdulatokkal összegyúrtam, majd  a tésztát fóliába csavarva hűtőszekrénybe tettem. Nálam most egy éjszakát pihent, de minimum egy órát érdemes várni vele. 
A tésztát formázás előtt fél órával kivettem a hűtőből. Ha rövid ideig pihentetjük azonnal dolgozhatunk vele. 
A sütőt 180 fokra előmelegítettem és előkészítettem két papíros sütőlemezt. A tésztát 9g-os darabokra osztottam és kifliket formáztam. Amikor az első tepsi megtelt 12 perc alatt megsütöttem. 
A csokoládét fém tálkába tördeltem, vízgőz felett megolvasztottam és pár csepp étolajjal elkevertem. A kiflicsücsköket belemártottam a csokiba, majd a mogyoróba nyomtam és sütőpapíros tálcára tettem. Amikor a csoki megdermedt fém dobozba szedtem a kifliket.

 

2017. december 21., csütörtök

Márványos aprósütemény

Sokan szeretettétek a dán vajas keksz receptemet (lásd ide kattintva), ezért csavartam rajta egyet és felvettem a karácsonyi aprósütik listájára.  A könnyebb formázhatóság érdekében tejszínnel  dúsítottam, és a tészta egy részét kakaóval színeztem. 


Hozzávalók, fontos, hogy minden alapanyag szobahőmérsékletű legyen! 
125g puha vaj
35g lágy sertészsír
100g nyírfaporcukor
fél kezeletlen citrom héja
fél rúd vanília kikapart magjai
1 tojás sárgája
95ml langyos habtejszín
280g liszt (80g sima, 200g tk. búzaliszt)
15g kakaópor


A sütőt 180 fokra előmelegítettem. Előkészítettem két sütőpapíros tepsit, és egy habzsákot, 9mm-es csillagcsővel.
A puha vajat és zsírt habosra kevertem a nyírfaporcukorral. Sorban hozzáadtam a tojást, tejszínt,  a vanília kikapart magjait, citromhéjat, végül beleforgattam a lisztet. Ne keverjük sokáig, mert így lesz jó állagú, szép rajzolatú a kész süteményünk! A tésztát elfeleztem és az egyik részébe belekevertem a kakaóport.


A tésztát a nyomózsákba tettem, úgy hogy a zsák egyik oldalán sötét, másik oldalán világos massza legyen. 3-3,5 cm átmérőjű rozettákat formáztam. Amikor a tepsi megtelt sütőbe tettem és 12 perc alatt megsütöttem. Vigyázzunk, mert könnyen megég. Zár dobozban sokáig eltartható. 
Tipp: a kakaóport mézeskalács fűszerkeverékre vagy  fahéjra cserélhetjük.


2017. december 15., péntek

Narancsos csokoládéhab

Az egyszerűbb megoldások híveinek hoztam ezt az ünnepi, poharas desszert ötletet. Tervezést igényel, de nagy időráfordítást nem, viszont isteni finom ez a narancsos csokihab! Aki megteheti, mindenképp tegyen bele Cointreau-t, Grand Marniert vagy más narancslikőrt.


Hozzávalók 4 adaghoz
400ml tejszín
120g étcsokoládé
80g cukornak megfelelő édesítő
1 kezeletlen narancs héja
díszítéshez
100ml tejszín
1 narancs, filézve


A tejszínt egy tapadásmentes lábasba tettem, felforrósítottam és beletördeltem  a csokoládét. Amikor a csoki elolvadt levettem a tűztől, belekevertem az édesítőt és a narancs reszelt héját. Amikor annyira  kihűlt, hűtőbe tettem és egy éjszakán át ott pihentettem.  
Másnap előkészítettem a poharakat. A csokis alapot robotgépbe tettem és habbá vertem. Vigyázzunk vele, könnyű túlverni! Habzsákkal beletöltöttem a poharakba. A díszítéshez szánt tejszínnel, filézett naranccsal és narancshéjjal díszítettem.



2017. december 10., vasárnap

Karácsonyi kakaós keksz

Az előző pecsételhető kekszreceptem sikerén felbuzdulva készítettem nektek egy kakaós, mézesfűszeres verziót. Az alapszabály itt is ugyanaz, dolgozzunk hideg anyagokkal, nyomjuk a tésztába erősen a pecsétet, és pihentessük hűtőben sütés előtt. 
Ez a keksz sokáig eltartható, remek gasztroajándék lehet. Tavaly ajándékba kaptam pár karton ajándékcsomagoló házikót (ld. itt.). Ez adta az ötletet, hogy barna, natúr papírtasakokból készítsek hasonló csomagolást. A zacskókat fehér, vízbázisú filctollal feldíszítettem, kilyukasztottam és színes szalaggal megkötöttem. Ha kekszet csomagolunk bele, előtte mindenképp tegyük fóliába, uzsonnás zacskóba, hogy ne zsírozza össze.


Hozzávalók
300g liszt (100g sima, 200g tk. búza)
100g vaj
40g sertészsír
1 tojás sárgája
25g keserű kakaópor
25g negyedannyi ugyanannyi cukorhelyettesítő, finomra őrölve
1 csapott teáskanál mézes fűszerkeverék
1-2 evőkanál víz vagy tejszín


A lisztet a kockára vágott, hideg vajjal és zsírral elmorzsoltam, hozzáadtam a tojás sárgáját, kakaóport, az őrölt negyedannyit, mézes fűszert és gyors mozdulatokkal összegyúrtam. Segítségül hívhatunk késes aprítót. Ha nehezen áll össze, 1-2 kanál hideg vizet vagy tejszínt adhatunk hozzá. Fóliába csavartam és egy órát hűtőszekrényben pihentettem.



A megdermedt tésztát lisztezett nyújtótáblán 3-4mm vékonyra nyújtottam, belenyomtam  a pecsétet és egy kerek kiszúróval kiszúrtam. Praktikus a tésztából kisebb adagokat nyújtani. A maradékot és  leeső tésztaszéleket összegyúrás után hűtőben hagyni.


Sütőpapíros lemezre sorakoztattam a kiszúrt kekszeket és mikor a tepsi megtelt, hűtőbe tettem.  Egy órán át pihentettem, ezzel is elősegítve, hogy a minta szép rajzolata megmaradjon. 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 10 perc alatt megsütöttem. Vigyázzunk, mert könnyen megég. A kihűlt kekszeket jól záródó süteményes dobozba szedtem.
Még több papírtasak itt.