2016. július 5., kedd

Sörben sült csirkecombok, házi steak burgonyával és tzatzikivel

Vasárnap a férjem beleegyezésével megdézsmáltam az itthoni sörkészletet. Az omlós, puha csirkecombok kárpótolták a "veszteségért". Azoknak is ajánlom, akik nem szeretik a sört, mert az eredmény egyáltalán nem kesernyés, sörízű, az alkohol pedig elpárolog sütés közben.


Hozzávalók
6-8 alsó csirkecomb
80ml étolaj
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál majoranna
1 teáskanál pirospaprika
fél teáskanál  só
frissen őrölt bors
150ml világos sör

A steakburgonyához
1kg burgonya, közel azonos nagy szemek
70ml olíva vagy étolaj
frissen őrölt bors
pirospaprika


A tzatzikihez
1 nagyobb kígyóuborka
150ml görög joghurt, esetleg tejföl
2 gerezd fokhagyma

pár csepp olívaolaj és citromlé
pár mentalevél, elhagyható


A csirkecombokat a sütés előtti este megmostam, szárazra töröltem. A zúzott fokhagymát elkevertem az olajjal, sóval, pirospaprikával, majorannával, borssal. A combokat alaposan bekentem a páccal úgy, hogy a bőr alá is jusson és tepsibe sorakoztattam. Alufóliával lefedve hűtőbe tettem.
Másnap ráöntöttem a sört és 150 fokra előmelegített sütőben, a fólia alatt sütni kezdtem. Sütés közben többször meglocsoltam a sörös lével. Mikor a hús puha lett levettem a fóliát és pirosra sütöttem. Pirításhoz feljebb lehet emelni a hőfokot 180 fokra, de fontos, hogy továbbra is locsoljuk a szafttal és forgassuk, hogy minden oldala szép legyen.
A tzatzikihez megmostam, lereszeltem az uborkát, majd sóval elkeverve állni hagytam. Elkészítettem a szószt. A joghurtba zúztam a fokhagymát, belekevertem pár csepp olajat, majd az alaposan kicsavart uborkát. Citromlével ízesítettem. Mentaleveleket tettem rá és tálalásig hűtőbe tettem.
A burgonyát alaposan megmostam, megtöröltem és cikkekre vágtam. Egy nagyobb tálba öntöttem az olajat, elkevertem a pirospaprikával, sóval borssal. Beletettem a krumplit, fedőt tettem rá és nagyon alaposan összeráztam, hogy a fűszeres olaj mindenütt bevonja. Papíros sütőlemezre sorakoztattam őket, a csirke alatti sínbe csúsztatva pirosra sütöttem. 


Tipp: ha nem szeretnénk gyors joghurttal készíteni a salátát, akkor használhatunk helyette lassú felszívódású tejfölt is, de ez esetben több citromlére, esetleg ecetre lesz szükség, hogy kellemesen savanykás legyen a tzatziki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése