Akik régóta követik a blogomat, bizonyára észrevették, hogy nagyon szeretem a mediterrán, különösen a görög konyhát. Pár hete a kedvenc hellén szakácsom, Akis Petretzikis citromos csirkéjét készítettem és azonnal új kedvencet avattunk. Ma harmadszor volt terítéken és itt volt az ideje, hogy veletek is megosszam.
Egy titka és egy trükkje van. A titok, az idő. A csirke annál finomabb, minél hosszabban áll a citromos, fűszeres pácban. Ez akár 24-36 óra is lehet.
A trükk pedig a következő. Mivel a csirkecombok burgonyaágyon sülnek, ezért a krumplit egy serpenyőben, kevés olajon tanácsos először körbesütni. Így kap egy kis pírt, plusz ízt és sokkal jobb lesz, mintha csak citromos szaftban sült volna.
Hozzávalók, 6 főre
fejenként 2 csirkecomb
Páchoz
4 evőkanál olívaolaj
3-4 gerezd fokhagyma
40g mustár
40g méz, elhagyható
2 kezeletlen citrom héja
1 citrom leve
1 csapott teáskanál só
1 csapott teáskanál szárított oregano
1 csapott teáskanál szárított vagy friss kakukkfű
1,2 kg sütni való burgonya
kevés olaj
só
frissen őrölt bors
A csirkecombokat átnéztem, tisztítottam, ahol szükséges volt. Szárazra töröltem és egy fedeles, jól záródó edénybe tettem. A pác összetevőit botmixerrel alaposan összedolgoztam és az előkészített csirkére öntöttem úgy, hogy a húst mindenütt bevonja. Hűtőbe tettem.
Másnap a sütőt 200 fokra melegítettem. A burgonyát meghámoztam, cikkekre vágtam és kis adagokban, kevés olajon körbesütöttem a szeleteket. Egy nagyobb sütőtálba/jénaiba fektettem, sóztam, borsoztam.
Ráhelyeztem a combokat, ráöntöttem a pácot és lefedve kb 50 perc alatt puhára sütöttem. Levettem a jénai tál tetejét és a húst a keletkezett szafttal többször meglocsolva, pirosra sütöttem. Használhatunk légkeverést, de óvatosan, hogy a hús ne száradjon ki.
Alapötlet: Akis Kitchen
Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kedveld az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése