Ez az első olvasatra bonyolultnak tűnő alaptészta valójában nem más, mint húsz perc tényleges munka, pár apró szabályt betartva. Az eredmény pedig talán a legváltozatosabban felhasználható tészta, hiszen készülhet belőle sós, édes, töltött, csigába csavart sütemény.
Hozzávalók/700g nyers vajas tésztához
összesen: 250g liszt (50g fehér búza liszt, 50g durum liszt, 150g teljes búza liszt)
Vajas részhez
50g liszt a fentiekből
200g vaj
Előtésztához
200g liszt a fentiekből
50g vaj
125ml víz
5g só
5g 10%-os ételecet
A liszteket összekevertem. Először a vajas részt készítettem el. 200g vajat és 50g lisztet összegyúrtam, majd téglatestet formáztam belőle, fóliába csomagoltam és hűtőszekrénybe tettem.
Az előtészta hozzávalóit összedolgoztam. Mikor elvált az edény falától lisztezett nyújtótáblán kigömbölyítettem és egy óráig pihentettem.
A pihentetés után nyújtófával négy fület húztam a tésztának úgy, hogy a közepe vastag maradjon. Erre azért van szükség, hogy közel azonos vastagságú tészta vegye majd körbe a vajas téglát.
A tészta közepére helyeztem a vajas tömböt. A vajnak hidegnek, de ujjal benyomhatónak, kell lennie, hogy ne szakítsa át a tésztát.