2015. január 10., szombat

Vajas tészta, lépésről lépésre

Ez az első olvasatra bonyolultnak tűnő alaptészta valójában nem más, mint húsz perc tényleges munka, pár apró szabályt betartva. Az eredmény pedig talán a legváltozatosabban felhasználható tészta, hiszen készülhet belőle sós, édes, töltött, csigába csavart sütemény.

Hozzávalók/700g nyers vajas tésztához
összesen: 250g liszt (50g fehér búza liszt, 50g durum liszt, 150g teljes búza liszt)
 
Vajas részhez
50g liszt a fentiekből
200g vaj

Előtésztához
200g liszt a fentiekből
50g vaj
125ml víz
5g só
5g 10%-os ételecet

A liszteket összekevertem. Először a vajas részt készítettem el. 200g vajat és 50g lisztet összegyúrtam, majd téglatestet formáztam belőle, fóliába csomagoltam és hűtőszekrénybe tettem.
Az előtészta hozzávalóit összedolgoztam. Mikor elvált az edény falától lisztezett nyújtótáblán kigömbölyítettem és egy óráig pihentettem. 


A pihentetés után nyújtófával négy fület húztam a tésztának úgy, hogy a közepe vastag maradjon. Erre azért van szükség, hogy közel azonos vastagságú tészta vegye majd körbe a vajas téglát.


A tészta közepére helyeztem a vajas tömböt. A vajnak hidegnek, de ujjal benyomhatónak, kell lennie, hogy ne szakítsa át a tésztát.



2015. január 9., péntek

Kapros karalábéleves, húsgombóccal

Bár a zimankó enyhülni látszik, de jól jöhet egy csésze forró leves. A karalábé levest apró húsgombócokkal tettem tartalmasabbá és egy kis kaporral is megbolondítottam. Másnap lesz igazán finom, mikor összeérnek az ízek.


Hozzávalók
1 közepes karalábé
2 szál fehérrépa
3 szál sárgarépa

bors
zsiradék

Habaráshoz
40g durum liszt
200g tejföl

A gombócokhoz
200g darált sertéshús
1 kisebb tojás
15-20g apró szemű zabpehely
1 gerezd zúzott fokhagyma

bors
egy kis csokor kapor


A zöldségeket meghámoztam, a fehér- és sárgarépát felkarikáztam, a karalábét kisebb hasábokra vágtam, úgy hogy méretben passzoljanak a répákhoz. Sóztam, borsoztam, pici olajjal és vízzel lefedve félig megpároltam őket. 
Közben elkészítettem a gombócokat. A darált húshoz adtam a tojást, zúzott fokhagymát, sóztam, borsoztam és összedolgoztam a zabpehellyel. A zabpehellyel bánjunk csínján, hogy ne vegye fel a húsban található összes nedvességet, szaftosak legyenek a gombócaink. Miután a zabpehely kicsit megszívta magát, vizes kézzel körülbelül meggy nagyságú gombócokat formáztam, és egy fóliával letakart tálcára tettem.
A párolt zöldségeket felengedtem vízzel úgy, hogy 2l levest kapjak. Felforraltam és a levesbe tettem a gombócokat. Míg a  gombócok főttek összeállítottam a habarást. A habarásba egy merőkanálnyit tettem a forró léből és hozzákevertem a leveshez. Habarás után még öt percet főztem, végül beletettem a finomra vágott kaprot és a újra sóztam.

2015. január 5., hétfő

Duplacsokis meggyes muffin

Bár a fényviszonyok nem igazán kedveznek az esti fotózásnak, de úgy gondoltam, hogy pár kevésbé jól sikerült fotóval is meg tudom győzni az olvasóimat, hogy elkészítsék ezt a fenomenális muffint.


Hozzávalók/12 adagos muffin formához
200g liszt (50g durum, 50g őrölt zabpehely, 100g teljes búza)
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
10g keserű kakaópor
50g apróra vágott, 75%-os étcsokoládé
30g durvára vágott dió
30g kókuszreszelék (elhagyható)
30g zabpehely
80g nyírfacukor
125g olvasztott vaj v. margarin
120ml tej
2 tojás

200g lecsepegtetett, mirelit meggy
12 darab fél dió díszítésnek


A sütőt előmelegítettem 180 fokra és a sütőformába pakoltam a muffin papírokat.
A liszteket, sütőport, szódabikarbónát, kakaóport, kókuszreszeléket, zabpelyhet egy tálba mértem, összekevertem. Az olvasztott vajat elkevertem  a nyírfacukorral, tojásokkal, tejjel, majd hozzáadtam a lisztes keveréket, csokoládét, diót, végül beleforgattam a meggyet. Ha a tészta kemény lenne, 1-2 evőkanál tejet adjunk hozzá. A tésztát a sütőformába adagoltam, minden muffin tetejére egy-egy fél diót tettem és 20 perc alatt megsütöttem. Mikor elkészült 10 percig pihentettem, majd rácsra szedtem és ott hagytam kihűlni.



Tipp: Egy fogvájó segítségével, tűpróbával egyszerűen megállapítható, hogy elkészültek-e már a muffinok. Ha az ujjunkkal megnyomva megtartják a formájukat akkor megsültek. 

2015. január 3., szombat

Kölesmorzsa, forró szederszósszal

Ha létezik tipikus szombati ebéd, akkor nálunk az egyik toplistás ebben a kategóriában a császármorzsa, amit újabban kölesből készítek. Egyes vélemények szerint finomabb, mint az eredeti.

 
Hozzávalók
A morzsához
100g köles
120g liszt (60g durum, 60g teljes búza)
60g nyírfacukor (ebből 20g házi vaníliás)
4 tojás
200ml tejszín
1 kezeletlen citrom héja
zsiradék a sütéshez

A szószhoz
150g mirelit szeder
20g étkezési keményítő
ízlés szerint nyírfacukor 

A kölest alaposan megmostam és háromszoros vízben puhára főztem és lefedve hagytam.
Míg a köles hűlt, elkészítettem a szószt. A szedret kis lábasba tettem, annyi vizet öntöttem rá, amennyi ellepi. Felforraltam, édesítettem, majd a pici vízzel elkevert keményítővel besűrítettem. 
A lisztet egy nagyobb tálba mértem, elkevertem a tejszínnel, tojások sárgájával, hozzákevertem a kölest, citromhéjat és a vaníliás nyírfacukrot. A tojások fehérjét a nyírfacukorral laza habbá vertem, majd beleforgattam a köleses masszába. Egy nagyobb, 30cm-es, teflon serpenyőben vajat forrósítottam, a tésztát beleöntöttem és egy tömegben pirítottam. Mikor az alja megpirult, sütőlapáttal feldaraboltam és folyamatosan forgatva megsütöttem. Tálalás előtt a szószt felforrósítottam.


Tipp: Készíthetünk nagyobb adagot is, mert a morzsa jól tűri a fagyasztást. Ez esetben érdemes több részletben sütni, hogy morzsás legyen az állaga.
Savanykás lekvárral is nagyon finom.

  Ötlet innen

2015. január 2., péntek

Joghurtos kiflik

Ráérős péntek délután programot terveztem be mára. Íme az eredmény, ropogós, békebeli kifli.


Hozzávalók
Előtészta
200g liszt (100g rétesliszt, 100g durum liszt)
200ml langyos víz
10g friss élesztő

Tészta
400g liszt (100g őrölt zabpehely, 100g Graham liszt, 200g teljes kiőrlésű búza)
40g sikér
10g árpamaláta (elhagyható)
5g élesztő
150ml natúr joghurt
50ml langyos víz
2 teáskanál só
50 g vaj

Kenéshez: 30g olvasztott vaj

 
Az előtészta hozzávalóit kelesztőtálba tettem, összekevertem és egy éjszakán át konyhapulton pihentettem. Ez idő alatt megkelt és összeesett.
Másnap a tészta hozzávalóit és az előtésztát a kenyérsütőgép üstjébe mértem és rugalmas, a kenyértésztánál kissé lágyabb tésztát dagasztottam. 45 perc alatt duplájára kelesztettem, közben egyszer átszellőztettem a tésztát, óvatos mozdulatokkal kicsit kinyomkodtam belőle a levegőt.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett nyújtótáblára borítottam 10 egyenlő részre osztottam, kigömbölyítettem, 15 percig pihentettem.
A tésztát csepp alakúra formáztam, olyan vékonyra nyújtottam, amilyen vékonyra tudtam, majd lekentem olvasztott vajjal. A szélesebbik felétől feltekertem, és papíros sütőlemezre helyeztem. 
Ha igazán szép kifliket szeretnénk, ügyeljünk rá, hogy a keskeny csücsök a kifli aljára kerüljön, a tekerések befelé és következetesen egy irányba nézzenek. Úgy pakoljuk őket, hogy legyen helyük kelni, sülni, ne érjenek össze. Formázás itt.


A megformázott kifliket 45 perc alatt duplájára kelesztettem. Közben a sütőt előmelegítettem 200 fokra, és a szokásos edényben forróvizet tettem be a sütő aljába. A megkelt kifliket lespricceltem vízzel és a forró, gőzös sütőbe tettem. 15 perc után, amikor kialakult a kiflik külső kérge, kivettem a vízgőzös edényt. A sütési idő körülbelül 30 perc.
A kész kifliket rácsra tettem kihűlni.


 Tipp: A zabpehelylisztet lecserélhetjük Graham vagy teljes kiőrlésű búzalisztre. Ez esetben a sikér elhagyható.