2016. október 23., vasárnap

Áfonyás túrókrémes csiga

A sok kelt tészta után, következzen most egy sütőporos csigaverzió. Bár az változatlanul igaz, hogy imádom ezt a formát.


Hozzávalók
A tésztához:
300g liszt (100g sima, 200g tk. búza)
1 teáskanál sütőpor
60g olvasztott vaj
60-80g tejföl
150g túró, áttörve
1 tojás
50g nyírfaporcukor

A töltelékhez
250g túró, áttörve
1 tojás
50g nyírfaporcukor, ebből 20g házi bourbon vaníliás nyírfacukor
fél kezeletlen citrom héja

200g áfonya, mirelit


A sütőt 180 fokra előmelegítettem. A tészta alapanyagait összegyúrtam, majd félretettem. A töltelék hozzávalóit  keverőtálba tettem és alaposan összedolgoztam. 
A tésztát lisztezett felületen fél cm vékonyra nyújtottam, és a túrótölteléket egyenletesen elkentem rajta. Megszórtam az áfonyával és feltekertem. Ujjnyi széles csigákat vágtam, és sütőpapíros sütőlemezre sorakoztattam őket. Sütőbe tettem és 25 perc alatt megsütöttem. Rácsra szedtem kihűlni.
 

Tipp: áfonya helyett használhatunk meggyet is.


Hogy készíthetünk házi bourbon vaníliás cukrot? Minden alkalommal, ha a vaníliarudak magjait elhasználom, a héjat félreteszem egy jól záródó üvegben. Amikor 3-4 rúdnyi összegyűlik, a kiszáradt héjakat 100g nyírfacukorral kávédarálóval összedarálom és az üvegben visszaöntöm. Készülhet egész vaníliarúddal is. 


Az eredeti recept a Nők Lapja konyha 2016. szeptemberi számában olvasható.

2016. október 21., péntek

Madeleine

A nagymamámtól örökölt süteményformákat pakolászva kezembe akadt két tucat sosem használt madeleine forma. Felavattam hát őket a hozzájuk illő, ikonikus, francia süteménnyel, amelyet Marcel Proust oly érzékletesen örökített meg Az eltűnt idő nyomában című regényében: 

"A tea mellé anyám egy kis madeleine-nek nevezett süteményt hozatott, amelynek kicsi, dundi formája mintha csak egy rovátkás kagylóhéjba lenne kisütve. S mindjárt, szinte gépiesen, fáradtan az egyhangú naptól s egy szomorú holnap távlatától, ajkamhoz emeltem egy kanál teát, amelybe előtte már beáztattam egy darabka süteményt. De abban a pillanatban, amikor ez a korty tea, a sütemény elázott morzsáival keverve, odaért az ínyemhez, megremegtem, mert úgy éreztem, hogy rendkívüli dolog történik bennem. Bűvös öröm áradt el rajtam, elszigetelt mindentől, és még csak az okát sem tudtam. Azonnal közömbössé tett az élet minden fordulata iránt, a sorscsapásokat hatástalanná, az életnek rövidségét egyszerű káprázattá változtatta…”  (fordította: Gyergyai Albert)

Azt hiszem, ennél szebben nem is lehet leírni ezt az egyszerűségében nagyszerű teasüteményt. 


 Hozzávalók/16 darabhoz
2 tojás
1 tojás sárgája
65g nyírfacukor
1 kezeletlen citrom héja
100g liszt (30g liszt, 70g teljes kiőrlésű búza) 
fél mokkáskanál sütőpor
100g olvasztott, visszahűtött vaj
vaj és liszt a formák előkészítéshez 



A tojásokat egy keverőtálba engedtem és a nyírfacukorral kihabosítottam. Belekevertem a lisztet, sütőport, citromhéjat, végül az olvasztott vajat. Hűtőszekrénybe tettem atésztát.
A sütőt 180 fokra előmelegítettem. A formákat kivajaztam, liszteztem. Mikor a sütőm elérte a kívánt hőfokot, a tésztát nyomózsákba tettem és kétharmadig megtöltöttem a kagylókat.
12 perc alatt megsütöttem. Mikor a széle barnulni kezdett, azonnal kivettem a sütőből, mert a madeleine akkor igazán szép, ha világos. Rácsra borítottam kihűlni.  


Ez a pihe-puha sütemény rengeteg lehetőséget rejt. Ízesíthetjük narancshéjjal, kakaóval, dúsíthatjuk olajos magokkal. Keverhetünk bele bogyós gyümölcsöket. A kis kagylók végeit márthatjuk csokoládéba is.


2016. október 19., szerda

Graham bucik

Nincs különösebb története ennek a bucinak, hacsak nem az, hogy egy fránya vírus átrendezte kissé a napunkat, így volt időm egy hosszadalmasabban készülő péksüteményt készíteni. Fajsúlyosan Graham liszt szerepel benne - de a 30-70%-os arányt tartva -, ezt bátran cseréljük teljes kiőrlésű búzára, tönkölyre. 


Hozzávalók
Öregtészta
150g kenyér vagy rétesliszt
50g tk. búzaliszt
7g friss élesztő
160ml langyos víz

Tészta
300g Graham liszt
1 teáskanál sikér
15g friss élesztő
140-160ml víz
45g sertészsír
1,5 teáskanál só

1 evőkanál tej a lekenéshez


Az öregtésztához való vízben feloldottam az élesztőt, majd belekevertem a liszteket. Lefedtem és a 10-12 órát/egy éjszakát szobahőmérsékleten pihentettem. Ez idő alatt megkelt és összeesett.
Másnap a tészta hozzávalóit belemértem a kenyérsütőgép üstjébe, hozzáadtam az öregtésztát, és selymes, rugalmas tésztát gyúrtam. A lisztek minőségétől függően szükség lehet plusz folyadékra, amit érdemes evőkanalanként a tésztához adni.

A tésztát kelesztőtálba tettem és 60 percig kelesztettem, közben egyszer átszellőztettem, azaz finoman kinyomkodtam belőle a levegőt. 
A megkelt tésztát 10 egyenlő részre osztottam, kigömbölyítettem és 10 percet pihentettem. Hosszú trapéz-szerű alakúra nyújtottam.
 

Majd félbehajtottam és a tésztát feltekertem úgy, hogy a végét közben folyamatosan húztam.


A feltekert bucin még sodortam egyet és sütőpapíros lemezre tettem. Úgy sorakoztattam az elkészült kifliket, hogy legyen terük kelni, nőni, ne ragadjanak össze.
Ezután bő 40 perc pihenő következett, de tegyük ezt függővé attól, hogy milyen gyorsan hajt a tésztánk. 


Időközben a sütőt 230 fokra előmelegítettem és a szokásos vizes edényemben forró vizet állítottam az aljába. A megkelt bucikat tejjel lekentem, vízzel alaposan befújtam és a forró sütőbe toltam. Körülbelül 15 perc múlva a hőt 200 fokra visszavettem és a vízgőzös edényt a sütőből kivettem. Amikor a kiflik aranybarnára sültek rácsra tettem őket kihűlni. 


Az alapötletért hálás köszönet Katicának!

2016. október 18., kedd

Paradicsomos mozzarellás húsgolyók

Nagy reneszánszuk van a készítsünk vacsorát harminc, sőt húsz perc alatt szakácskönyveknek. Ha ennyi idő alatt nem is, de egy óra alatt biztosan készen van ez a szuper fogás, ami olyan finom, mint amilyen szemet gyönyörködtető.


Hozzávalók
A húsgolyókhoz
250g darált hús
1 tojás
20g apró szemű zabpehely
25g reszelt parmezán (elhagyható)
1 fej vörös hagyma negyede
1 gerezd fokhagyma
oregano
frissen őrölt bors

olaj a sütéshez

A szószhoz
400g hámozott, kockázott paradicsom paradicsomlében
1 fej vöröshagyma (húshoz használt maradéka)
2 gerezd fokhagyma
olaj
pár csepp édesítő, ha a paradicsomlé savanyú lenne

250g durum tészta, nálam tortiglioni

150-200g mozzarella


A vöröshagymát nagyon finomra vágtam. Keverőtálba tettem, hozzáadtam a darált húst, tojást, parmezánt, zabpelyhet, zúzott fokhagymát, fűszereztem és alaposan összekevertem. Ha a hús nedvesebb, igényelhet több zabpelyhet, de érdemes vele csínján bánni, hogy finom szaftos legyen a húsgolyó. 
Míg a hús pihent, elkészítettem a szószt. A maradék hagymát finomra vágtam, kevés olajon üvegesre dinszteltem, majd felöntöttem a paradicsommal.  Miután felforrt, lefedve, lassú tűzön sűrítettem. Hozzáadtam a zúzott fokhagymát és kicsit édesítettem.


A sütőt 180 fokra előmelegítettem. A húsból vizes kézzel diónyi gombócokat formáztam. Egy serpenyőben ujjnyi olajat hevítettem, a golyókat aranybarnára sütöttem és papírtörlőre tettem.  Közben vizet forraltam és a tésztát megfőztem, al dente, azaz ügyelve rá, hogy  ne legyen teljesen puha.
Egy hőálló edénybe öntöttem a paradicsomszószt, beleforgattam a tésztát, a húsgombócokat, végül rámorzsoltam a mozzarellát és annyi időre sütőbe tettem, míg a sajt ráolvadt.


Tipp: a húsgolyókból készíthetünk nagyobb adagot, és nyersen lefagyaszthatjuk. Így következő alkalommal frissen kisütve fogyaszthatjuk, akár mini fasírtként is. 
Ha nem szeretnénk a húsgolyókat zsiradékban sütni, megfőzhetjük őket a szószban is, de akkor készítsük több paradicsomlével. 
Az egytálételhez mozzarella helyett használhatunk más, jól olvadó sajtot is. Paradicsomszósz helyett a húsgolyókat forgathatjuk fokhagymás, tejszínes szószba is. 



2016. október 14., péntek

Céklás csokis sütemény

A cukkinis csokis sütemény töretlen sikerén felbuzdulva és egy kedves kérésnek eleget téve, egy újabb zöldséget állítottam csatasorba, azaz süteményformába. Az eredmény hasonlóan szuper, főkóstolóm szerint 10/10-es.


Hozzávalók, 23 cm-es tortaformához
300g cékla, nyers
230g liszt (70g sima liszt, 160g teljes kiőrlésű búzaliszt)
45g keserű kakaópor
3 mokkáskanál szódabikarbóna
1,5 mokkáskanál sütőpor
fél mokkáskanál fahéj, elhagyható
75g 85%-os étcsokoládé, kockára vágva
180g nyírfacukor
150ml étolaj
3 tojás
diónyi vaj és liszt a forma előkészítéséhez


A céklát megmostam és puhára főztem. Hideg vízben lehűtöttem, majd meghámoztam és nagy lyukú reszelőn lereszeltem. A tortaformát vékonyan kivajaztam, liszteztem. A sütőt 180 fokra előmelegítettem.
A száraz anyagokat - a nyírfacukor és a csoki kivételével -, egy edénybe mértem és összekevertem. Egy keverőtálba  ütöttem a tojásokat, hozzáadtam az olajat, nyírfacukrot és alaposan elkevertem.  A céklát beleforgattam a tojásos keverékbe, majd hozzákevertem a lisztet és a csokoládét.


Az előkészített sütőformába tettem és 60 perc alatt megsütöttem. Ha szükséges, a sütési idő második felében sütőpapírral, alufóliával érdemes letakarni. Tűpróbával ellenőriztem hogy megsült-e, bár a sok csokoládétól a tészta ragacsos, de nem nyers!  Pár perc pihentetés után kiborítottam a formából és rácson hagytam kihűlni. Meghintettem kakaóporral és lazára vert, enyhén édesített tejszínhabbal tálaltam.