2015. április 20., hétfő

Tejfölös Graham kiflik

Pár hete egy apró malőr révén született ez a recept. Joghurtos kifliket készültem sütni, de csak tejfölt találtam a hűtőben. Így utólag nagyon örülök, mert ez a tejfölös verzió sokkal hálásabb, mint joghurtos társa. Fantasztikusan ropogós a külseje, könnyű, puha a bélzete. Másnap, sőt harmadnap is élvezhető.


Hozzávalók
Az előtésztához
130ml langyos víz
8g friss élesztő
200g liszt (100g rétes, 100g durum)

A tésztához
400g Graham liszt
10g árpamaláta (elhagyható)
120g tejföl
120ml víz
3 evőkanál olaj
2 csapott teáskanál só
15 g friss élesztő


Az előtészta hozzávalóit kelesztőtálba tettem, összekevertem és egy éjszakán át konyhapulton pihentettem. Ez idő alatt megkelt és összeesett. 
Másnap a tészta hozzávalóit és az előtésztát a kenyérsütőgép üstjébe mértem, majd rugalmas, a kenyértésztánál kissé lágyabb tésztát dagasztottam. Kelesztőtálba tettem, lefedtem. 35 perc alatt duplájára kelesztettem, közben egyszer átszellőztettem a tésztát, óvatos mozdulatokkal kicsit kinyomkodtam belőle a levegőt.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett nyújtótáblára borítottam, 12 egyenlő részre osztottam, kigömbölyítettem, 15 percig pihentettem.
A tésztát csepp alakúra formáztam.
Majd 2-3 mm vékonyra, háromszög alakúra nyújtottam. Minél vékonyabbra nyújtjuk, annál több tekerés lesz a kiflinken.
Feltekertem úgy, hogy a háromszög hegyét enyhén húztam.
Ha igazán szép kifliket szeretnénk, ügyeljünk rá, hogy a keskeny csücsök a kifli aljára kerüljön, a tekerések befelé és következetesen egy irányba nézzenek. Úgy pakoljuk őket, hogy legyen helyük kelni, sülni, ne érjenek össze. 

A megformázott kifliket 45 perc alatt duplájára kelesztettem. Közben a sütőt előmelegítettem 230 fokra, és a szokásos edényben forróvizet tettem be a sütő aljába. A megkelt kifliket lespricceltem vízzel és a forró, gőzös sütőbe tettem. 15 perc után, amikor kialakult a kiflik külső kérge, kivettem a vízgőzös edényt, a hőt pedig visszavettem 200 fokra. A sütési idő körülbelül 25 perc.
A kész kifliket rácsra tettem kihűlni.
 

2015. április 11., szombat

Lazacos-spenótos pite

Egy ideje nagy rajongója vagyok a skandináv krimiknek, de be kell valljam, vajmi keveset tudok a északi népek konyhájáról. Így nagyon megörültem, amikor emellett a Finn lazacos pite recept mellett pár sort olvashattam a finn Julia Child-ról,  Beatrice Ojakangasról is. Aztán persze gombhoz a kabátot módon átszabtam a dolgot, hisz már kapható a tavasz egyik első hírnöke: a spenót!


Hozzávalók
Sós linzerhez
350g liszt (120g teljes kiőrlésű búza, 120g őrölt zabpehely, 110g durum liszt)
200g hideg vaj 
1 csapott teáskanál sütőpor
1 tojás sárgája
100ml tejszín


Töltelékhez
300g lazacfilé
300g friss spenót
2-3 gerezd fokhagyma
80 g bulgur

bors
némi olaj
1 tojás és pár csepp tejszín a kenéshez


Először a sós linzert készítettem el. A liszteket elkevertem a sóval, sütőporral, majd elmorzsoltam a vajjal, hozzáadtam a tojás sárgáját, tejszínt és gyors mozdulatokkal összegyúrtam. Mint az édes verziónál, itt is fontos, hogy hideg vajjal dolgozzunk, csak annyi ideig gyúrjuk míg feltétlenül szükséges, hogy a kezünk melegétől ne csapódjon ki a zsiradék, ne égjen le a tészta. A kész tésztát fóliába csomagoltam és hűtőszekrénybe tettem.
A sütőt előmelegítettem 180 fokra. A lazacfilét megmostam, letöröltem, bőrös felével enyhén olajozott tepsibe tettem, sóztam, borsoztam majd alufóliával lefedve megsütöttem. Áttettem egy tálba, lehúztam a bőrét és villával kicsit összetörtem.
Míg a hal sült, a bulgurt kétszeres sós vízben megfőztem. A spenótot megmostam, alaposan lecsepegtettem és pici olajon megfonnyasztottam. Mikor elkészült hozzákevertem a zúzott fokhagymát, sót, borsot.
Sütőpapírból kivágtam egy hal alakú sablont. A tészta felét lisztezett nyújtótáblán 2-3mm vékonyra nyújtottam, majd a sablon segítségével körbevágtam és átettem egy papíros sütőlemezre. 
Először a bulgur felét terítettem el a tésztán úgy, hogy körülbelül 2-3cm-es peremet hagytam. Erre tettem az alaposan kicsavart spenótot, majd a lazacot és végül a bulgur másik felét, hal alakot formázva.


Felhajtottam a tésztaperemet és lekentem a tejszínnel alaposan felvert tojással.
A sablonból akkora darabot levágtam, hogy jól fedje a tölteléket. Kinyújtottam, kiszabtam a maradék tésztát, és beborítottam vele a pitét. A fennmaradó tésztaszélekből egy 2cm-es kiszúró segítségével pikkelyeket szaggattam, a korongok egyik oldalát levágtam és a tojással lekent halra tettem. Mikor elkészültem az egészet átkentem , majd egy villa és egy fogvájó segítségével megszurkáltam a halat, hogy a sütéskor keletkező gőz szabadon tudjon távozni. A hal farkát bevagdostam és egy fél paprikával töltött olajbogyó lett a szeme. 


180 fokos sütőben bő fél óra alatt aranybarnára sütöttem. 


Köszönettel a rakottkert blog háziasszonyának!

2015. március 29., vasárnap

Tavaszi zöldséges tekercs

Rendhagyó előszót szeretnék ez elé a bejegyzés elé tűzni. Egy olyan köszönömöt, amit már csak lélekben tudok átadni. A fotón lévő összes kelléket a Nagymamámtól maradt nekem, aki majd 92 év után, január 25-e óta az égi sparhelten főzi az ebédet. Mivel Mama is inkább a vöröset szerette, ezért a tiszteletére ma egy pohárka Villányi Kékfrankossal koccintottunk.


Hozzávalók
2 pár csirkemellfilé, körülbelül 700g
400g bacon
200g trappista sajt
1 kisebb szál póréhagyma
1 kisebb, zsenge cukkini
1 kápia paprika
2 szál sárgarépa
só, bors
1 teáskanál szódabikarbóna


A csirkemellfilét félbevágtam, majd szeleteket alakítottam ki. Nejlonba téve kicsit kiklopfoltam és enyhén megsóztam.
A zöldségeket megmostam, meghámoztam. A répát, cukkinit felszeleteltem 3cm hosszú, fél cm széles hasábokra. A pórét hosszában félbe vágtam és szintén 3cm hosszúra szeltem. A paprikát 1x1 cm-es kockákra vágtam.  Vizet forraltam, beletettem a szódabikrabónát. A póréhagymát, majd a répát pár pillanatig blansíroztam. Hideg vízben lehűtöttem őket, majd alaposan lecsepegtettem. A sajtot nagy lyukú reszelőn lereszeltem, borsoztam és összekevertem a zöldségekkel.
A sütőt előmelegítettem 180 fokra. A szalonnából 3 szeletet egymás mellé terítettem, hogy kicsit takarják egymást. Rátettem a csirkemellfilét, majd a zöldséges töltelék nyolcadát. 


Ezután feltekertem, mint a bejglit és papíros sütőlemezre helyeztem. Ha papírt teszünk a hús alá, könnyebb lesz majd a tepsit elmosni.


Mikor mind a 8 tekercs elkészült sütőbe tettem és egy óra alatt pirosra sütöttem. Petrezselymes bulgurral tálaltam.


 

2015. március 24., kedd

Ropogós zabkeksz

Régóta sütök zabkekszet, de valahogy soha nem volt az igazi. Most viszont, egy apró trükk segítségével sikerült elérnem azt az igazi ropogós állagot, amit mindig is szerettem volna.


Hozzávalók
150g liszt (100g teljes kiőrlésű búza, 50g durum)
fél mokkáskanál sütőpor
fél mokkáskanál szódabikarbóna
75g nagy szemű zabpehely
100g vaj
1 tojás
45g nyírfacukor
fahéj, kardamom ízlés szerint (nálam fél-fél mokkáskanálnyi)

 
A zabpelyhet száraz serpenyőbe tettem és illatosra pirítottam. Míg kihűlt kimértem a többi hozzávalót. A liszteket elkevertem a lazítókkal, fűszerekkel, majd elmorzsoltam  a vajjal. Hozzáadtam a zabpelyhet,  a cukrot, tojást és összegyúrtam. Fóliába csavartam, 20 percre hűtőbe tettem.
A sütőt előmelegítettem 180 fokra, papíros sütőlemezt készítettem elő. A tésztát lisztezett nyújtótáblán 3mm vékonyra nyújtottam, majd egy 6cm átmérőjű kiszúróval korongokat szúrtam és a sütőlemezre tettem. Lehet sűrűn pakolni, mert a kekszek nem terülnek. Mikor aranybarnára sültek lekapcsoltam a sütőt és körülbelül 10 percig a lekapcsolt sütőben hagytam a kekszeket hűlni. Amikor teljesen kihűltek igazi szuper ropogósak lettek. És azok voltak másnap is....


Tipp: Ízesíthetjük más fűszerrel is, pl. ánizzsal, gyömbérrel, mézeskalács sütiporral.
A zabpelyhet pirítsuk óvatosan, mert könnyen megég, és számoljuk az edény által leadott hővel is. Amikor megpirult érdemes azonnal egy tálcára borítani és szétterítve kihűteni.
Ha a tészta nem áll össze, 1-2 evőkanál tejföl vagy tejszín hozzáadása a megoldás. 
Nyújtsuk a tésztát 3mm-re, mert minél vékonyabb, annál ropogósabb. 



2015. március 18., szerda

Zöldségragus penne

Több okból is szeretem ezt az ételt. Egyfelől mert könnyű elkészíteni és kiadós, másfelől mert variációk sokaságát rejti, így megunhatatlan. Most cukkinivel és gombával, enyhén fokhagymásan készült. De beletehetünk más kéznél lévő zöldséget, fűszert is. És szezonban természetesen készítsük friss, lédús paradicsommal.


Hozzávalók
1 nagy fej vöröshagyma
1 kápia paprika
1 zsenge cukkini
200g apró csiperke
400g lében eltett, darabolt paradicsom
1-2 gerezd fokhagyma
pici zsiradék

bors
250g durum penne
200g reszelt trappista


Előkészítettem a zöldségeket. A cukkinit nagy lyukú reszelőn lereszeltem, sóztam. A paprikát és gombát felszeleteltem. A kockára vágott hagymát kevés olajon megfonnyasztottam, hozzáadtam a gombát, a paprikát és megpirítottam. Ráöntöttem a paradicsomot, beletettem az alaposan kicsavart cukkinit. Mivel szeretem ha a zöldségek nincsenek péppé főzve, ezért miután a szósz felforrt, már csak pár percig főztem. Fűszereztem, hozzáadtam a zúzott fokhagymát. 
A pennét sós vízben megfőztem, alaposan lecsepegtettem.
A ragu felét a sütőtőtálba tettem, egyenletesen ráraktam a tésztát, majd a zöldségek másik felét. Megszórtam sajttal és annyi időre forró sütőbe  tettem, míg a sajt ráolvadt és megpirult. 


A nyári kiadás hozzávalói:
1 nagy fej vöröshagyma
2 tv paprika paprika, 2x2cm-es kockákra vágva
1 zsenge cukkini, uborkareszelőn lereszelve
1 kisebb padlizsán, cikkere vágva
500g paradicsom, forróvízbe dobva, héjától megfosztva, fele felkockázva, fele botmixerrel kicsit összetörve
1-2 gerezd fokhagyma
pici zsiradék

bors
250g durum penne
100g reszelt trappista
100g mozzarella