2016. szeptember 17., szombat

Sós vajas kalács

Bár a franciák bagettnek nevezik ezt a péksüteményt, engem mégis inkább egy puha, foszlós sós kalácsra emlékeztet. Ha unjuk a kenyeret, sajttal, sonkával remek szendvicsalap vagy savanykás lekvárhoz való lehet.  


Hozzávalók
A tésztához
400g liszt (120g BL80 kenyérliszt, 280g tk. búzaliszt)
100ml tejszín
140ml víz
1 nagy tojás
25g puha vaj
20g  friss élesztő
1 teáskanál só

70g puha vaj
2 evőkanál tej
szezám, nigella mag (elhagyható)


A tészta hozzávalóiból lágy, selymes tésztát dagasztottam, majd kelesztőtálban, lefedve 45 percet kelesztettem.
A megkelt tésztát 4mm vékony téglalapra nyújtottam, és a vaj felével megkentem. Duplán hajtottam, azaz a tésztát 4 részre osztottam, két oldalát jobbról-balról középre behajtottam, majd "becsuktam" mint egy könyvet. (A dupla hajtásról fázisfotó ebben a bejegyzésben található.)
Tálcára helyeztem, fóliával letakartam és hűtőbe tettem, míg a vaj megdermedt. Ehhez körülbelül 15 percre volt szükség. Ezután a tésztát két egyenlő részre vágtam. Az egyik darabot 4mm vékony téglalapra nyújtottam, a vaj felével megkentem, majd felcsavartam, mint a bejglit. Papíros sütőlemezre tettem. A másik tésztadarabbal megismételtem ugyanezt. Éles késsel mind a két rudat, körülbelül 15mm mélyen 4-4 helyen bevágtam. A vágások mentén szépen kirajzolódtak a tésztarétegek.


Bő fél óráig kelesztettem a kalácsokat, miközben a sütőt 180 fokra előmelegítettem és gőzösítettem (az erre a célra rendszeresített kis tepsiben forró vizet állítottam a sütő aljába). A tésztákat tejjel lekentem, szezámmal és nigella maggal megszórtam, majd fél óra alatt aranybarnára sütöttem. A kész kalácsokat rácsra tettem kihűlni.


2016. szeptember 11., vasárnap

Áfonyás krémsajtszelet, házi zabkeksszel

Nagyon szeretjük a sajttortát. S talán nem meglepő, hogy az áfonyát is. Hogy összekössem a finomat a kellemessel korábbi New York cheesecake receptemet (ld. itt) most megbolondítottam egy adag sűrűre főzött áfonyaszósszal. Az ötlet sikert aratott, próbáljátok ki ti is! Érdemes!


Hozzávalók / 20x30 cm-es tepsihez
Keksz alaphoz
150 g liszt (50g őrölt zabpehely, 50g sima liszt, 50g tk. búzaliszt)
20g lágy zabpehely
80 g vaj
1 tojás
késhegynyi sütőpor
késhegynyi szódabikarbóna
45 g nyírfacukor
fahéj, kardamom ízlés szerint
Összeállításhoz
120 g vaj

Krémhez
800 g natúr krémsajt, szobahőmérsékletű
100 g tejföl
2 tojás, szobahőmérsékletű
2 tojás sárgája, szobahőmérsékletű
120 g nyírfacukor
harmad rúd vanília
50 g étkezési keményítő

200g áfonya, készülhet mirelitből is
50ml víz
édesítés, ízlés szerint


Az áfonyát lecsumáztam, megmostam, lecsepegtettem és egy tapadásmentes lábasba tettem. Kevés vizet öntöttem alá és sűrűre főztem. Édesítettem.
Míg hűlt, elkészítettem a kekszalapot. A sütőt előmelegítettem 180 fokra. A vajat elmorzsoltam a lazítókkal, fűszerekkel elkevert lisztekkel, majd hozzáadtam a zabpelyhet, tojást és a nyírfacukrot. Gyors mozdulatokkal összegyúrtam, majd lisztezett nyújtótáblán 3mm vastagra nyújtottam. Papíros sütőlemezre tettem és aranybarnára sütöttem, kivettem a sütőből, kisebb darabokra törtem, majd nyitott ajtajú, lekapcsolt sütőben kicsit szárítottam, hogy igazi morzsás, keksz állagú legyen.
A tepsit sütőpapírral kibéleltem. Olyan tepsit válasszunk, amit bele tudunk állítani egy másik, nagyobb tepsibe, mert a süteményt vízfürdőben kell sütni!


A kihűlt kekszet morzsásra törtem, majd az olvasztott vajjal elkevertem. Egyenletesen belesimítottam a tepsibe és egy habkártyával jól lenyomkodtam. Hűtőszekrénybe tettem.
A sütőt előmelegítettem 160 fokra. A szobahőmérsékletű sajtkrémet robotgép táljába tetettem (fontos, hogy szobahőmérsékletű legyen, mert ha hideg, nem lehet csomómentesre keverni), elkevertem a tejföllel,  egyesével hozzáadtam a tojásokat és sárgáját, majd a cukrot, a vanília kikapart magjait végül pedig az étkezési keményítőt. Mindent lassú fokozaton kevertem, hogy a massza ne legyen levegős! 


A sajtkrém felét beleöntöttem az előkészített tepsibe, és rákanalaztam az áfonyaszósz felét. Rákerült a sajttöltelék másik fele és egy-egy kanálkával a maradék áfonya, amit egy fogvájó segítségével körkörösen elhúztam. Beállítottam a nagyobb tepsibe, majd a sütőbe. Forró vízzel feltöltöttem a nagyobb tepsit úgy, hogy a vízfürdő körülbelül a feléig érjen. 50 perc alatt készre sütöttem. Kivettem a vízfürdőből és kihűtöttem. Ahhoz, hogy teljesen áthűljön és szépen szeletelhető legyen, minimum 4 órát, de még jobb ha egy éjszakát áll hűtőben. A sütőpapír segítségével könnyedén kiemelhető a tepsiből és forró vízbe mártott, szárazra törölt késsel  jól vágható.


2016. szeptember 4., vasárnap

Ropogós kókuszos keksz

Régóta terveztem, hogy kipróbálom a kukoricalisztes keksz sütést, mert több helyen olvastam, hogy így lehet igazán ropogós kekszet elérni. Mivel ez a liszt extra gyors szénhidrátnak számít, ezért csak minimális mennyiséget használtam belőle. De a kekszek így is fantasztikus ropogósak lettek.


Hozzávalók
150g liszt (30g kukoricaliszt, 120g tk. búzaliszt)
120g hideg vaj
75g kókuszreszelék
1 tojás
60g nyírfacukor
némi kókuszreszelék a kekszek külső szélére


A kókuszreszeléket egy serpenyőben kicsit megpirítottam. Vigyázat, nagyon könnyen megég, a tűzről levéve is pirul még. Tanácsos egy tálcán szétteríteni, így gyorsabban kihűl.
A vajat apró kockákra vágtam és a lisztekkel elmorzsoltam. Hozzáadtam a tojást - amiből előzőleg kivettem egy evőkanálnyi fehérjét -, a kihűlt kókuszreszeléket, nyírfacukrot és gyors mozdulatokkal összegyúrtam. A tésztát két részre osztottam és hasábokat formáztam belőle. Folpack fóliába csavartam és mélyhűtőbe tettem.


Két órát pihenettem, míg a tészta teljesen átfagyott. A sütőt 180 fokra előmelegítettem. A hasábok oldalait megkentem tojásfehérjével és kókuszreszelékben megforgattam. Recés késsel körülbelül fél cm vékony lapocskákra vágtam és papíros sütőlemezre helyeztem a kekszeket. 15 perc alatt aranybarnára sütöttem őket. Kihűlve lettek igazán ropogósak.


Tipp: készíthetünk nagyobb mennyiséget, tarthatjuk a nyers tésztát mélyhűtőben, majd szükség esetén kisüthetjük. Természetesen készülhet kukoricaliszt nélkül is.
Az oldalak kókuszozását el is lehet hagyni. A kekszek végeit kimárthatjuk olvasztott csokoládéban.

2016. augusztus 23., kedd

Vajas briós

Bár még nincs itt az ideje a lekvár bontogatásnak, de azt hiszem ez a briós remek ürügyül szolgál arra, hogy főzzünk egy jó kávét és alaposabban utánanézzünk, mit is spájzoltunk be télire...


Hozzávalók, 8 brióshoz
350g liszt (100g sima, 250g tk. búza)
12g friss élesztő
150ml folyadék (100ml tejszín, 50ml víz)
1 tojás
40g cukornak megfelelő édesítő
60g puha vaj
fél kezeletlen citrom héja

Töltelékhez
40g puha vaj
30g nyírfacukor

Kenéshez
25g olvasztott vaj


A tészta hozzávalóit - a vaj kivételével -, a dagasztóüstbe mértem és összegyúrtam. Végül hozzáadtam a puha vajat és tíz percig dagasztottam. Ha szükséges, adjunk hozzá még folyadékot. Amikor a tészta selymes, jól kidolgozott lett, kelesztőtálba tettem és duplájára kelesztettem.
Ezután 4 egyenlő részre osztottam, a tésztarészeket kigömbölyítettem és letakarva 10 percet pihentettem. Enyhén lisztezett nyújtótáblán 18cm átmérőjűre nyújtottam az első cipót. A töltelékhez szánt vaj harmadával megkentem, nyírfacukorral megszórtam, majd így folytattam a további 2 réteg tésztával és vajjal. A 4. tésztával leborítottam, tálcára tettem és egy fóliával letakarva 15 percre hűtőszekrénybe raktam.


 A pihentetés után visszatettem a nyújtótáblára és 1,5cm vékonyra nyújtottam. Az így kapott tésztát 8 csíkra vágtam, és a tésztaszalagokat kissé csúcsosan feltekertem.


Egy 20cm-es tortakarikát sütőpapíros lemezre állítottam és a briósokat beletettem. 45 percig kelesztettem, majd a kenéshez félretett vajjal megkentem.


180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 45 perc alatt aranybarnára sütöttem. Rácsra tettem kihűlni. Mikor áthűlt, megszórtam vaníliás nyírfa porcukorral. 


Tipp: Ha nincs kis, vagy állítható nagyságú tortakarikánk, használhatunk helyette kivajazott, lisztezett hőálló tálat.

A recept amit átdolgoztam: itt található.

2016. augusztus 16., kedd

Almáspite fagylalt, mogyorós zabkeksszel

Sok cukrászdában látom mostanában, hogy süteménydarabkákkal dúsítják a fagylaltokat. Hogy mi se maradjunk ki a jóból, almáspite fagyit készítettem, mogyorós zabkeksszel, ami nem csak a fagyiba szuper, de a maradék remek kis étkezésre is. Akik szeretik az almás pitét, a mogyorót, no meg a fagyit azoknak szívből ajánlom.


Hozzávalók
Fagylalthoz
400ml habtejszín
100ml tej
50g nyírfacukor
3 tojás sárgája
fahéj, kardamom, ízlés szerint

Almatöltelékhez
200g savanykás alma, hámozva
30g vaj
nyírfacukor, fahéj, ízlés szerint

Mogyorós zabkekszhez
100g vaj
70g nyírfacukor
1 tojás
100g liszt (30g finom, 70g tk. búzaliszt)
1 csapott teáskanál sütőpor
120g nagyszemű zabpehely
csipet fahéj
30g mazsola (elhagyható)
30g török mogyoró


A fagylaltalapot előző nap készítettem el. Egy tapadásmentes lábasban egyneművé kevertem a tojássárgákat, a nyírfacukrot, a tejszínt, fahéjt, kardamomot. Lassú tűzön, habverővel folyamatosan keverve sűrűre főztem. Ez a forrás előtti pillanat, amikor az alap már fed, vékony réteget képez egy fakanálon. Kihűtöttem a masszát, a legjobb 6-8 órát, egy éjszakát hűtőben tartani. 

Másnap az almát meghámoztam, apró kockákra vágtam. A vajat egy serpenyőben megolvasztottam és az almát átforgattam a forró vajban és egy kicsit megpároltam, de csak annyira, hogy darabos maradjon. Nyírfacukorral,  fahéjjal ízesítettem.


A kekszhez a sütőt 180 fokra előmelegítettem. A mogyorót egy serpenyőben megpirítottam, a héját papírtörlővel ledörzsöltem és durvára vágtam. A mazsolát felfőztem, lemostam, lecsepegtettem. A vajat a nyírfacukorral habosra kevertem, hozzáadtam a tojást, együtt is habosítottam. Belekevertem a sütőporos lisztet, fahéjat, végül a zabpelyhet, mazsolát, mogyorót. Sütőpapíros tepsire teáskanálnyi, kb. 10g-os halmokat tettem, kb. 2cm-es térközzel, mert a keksz kicsit terül. 10 perc alatt aranybarnára sütöttem.


A fagylalthoz mélyhűtőbe készítettem egy edényt, ami bírja a fagyasztást. 5-6 kekszet apró darabokra törtem. A kész fagyi harmadát a hideg tálba simítottam, megszórtam keksszel, almával. Rásimítottam a következő harmadot, megszórtam, majd az utolsó adaggal is megismételtem. Tálaláskor is megszórtam almával és keksszel.


Tipp: Ha nincs fagylaltgépünk, tegyük a hidegre hűtött a masszát egy jól záródó dobozban mélyhűtőbe és óránként keverjük át, míg át nem fagy. Az utolsó keveréskor rétegezzük az almával és kekszmorzsával.
Szeretném megköszönni azokat a hozzászólásokat, amelyek szerint az mazsola nem IR diéta kompatibilis. Igen, ez így van és a kekszből ki is hagyható.