2014. november 23., vasárnap

Mousse au chocolat, alias csokimussz

Őszinte leszek, soha nem voltam oda a csokoládéért, de ezzel a csokimusszal néha kísértésbe esem. Könnyen elkészíthető, mutatós és nagyon finom. Jó választás, ha gyorsan desszertre van szükségünk. Remekül megállja a helyét ünnepi ebédeken, vacsorákon is. Jó barátja a rumnak, narancslikőrnek, pár csepp kávéval kiemelhető a csoki íze, de akit a férfiasabb megoldások érdekelnek egy kis whiskyvel vagy chilivel is megbolondíthatja.Hozzávalók, 6 adaghoz
100 g 75%-os keserű csokoládé
250 ml tejszín
2 tojás
40 g nyírfacukor
ízlés szerint rum, vagy aroma

tejszínhab, csokidísz

A lehűtött tejszínt habbá vertem. A csokoládét összetörtem, fém tálkába tettem és vízgőz felett megolvasztottam. Egy kis celofán zsáknyit kivettem és elkészítettem a csokifiligránokat a díszítéshez.
A tojásokat egy nagyobb fém tálba engedtem, hozzáadtam a nyírfacukrot és vízgőzre állítva, folyamatosan keverve csípős melegre melegítettem. Robotgéppel kihűlésig habbá vertem. 
A tojáshabba tettem egy habkártyányi habot, alaposan elkevertem, majd folyamatosan keverve hozzáöntöttem a csokoládét. Végül beleforgattam a maradék tejszínhabot, a rumot és habzsákkal poharakba töltöttem. Tálalás előtt tejszínhabbal, csokidísszel díszítettem.Pár fontos dolog, amire a siker érdekében nem árt odafigyelni:
Bármit készítek is tejszínhabbal, előtte mindig alaposan lehűtöm, legalább fél órára mélyhűtőbe teszem. Ügyelek rá, hogy ne fagyjon meg. Nagy melegben az edényt is hidegre teszem, amiben a habot fel fogom verni.
A mussz készítésénél figyelni kell az alapanyagok hőmérsékletére. A tojás vízgőzös melegítése alatt, ha  csak nem szeretnénk édes tojásrántottát, akkor folyamatosan keverjük és többször ellenőrizzük a hőmérsékletet. Ha csípős meleg, akkor azonnal vegyük le a vízgőzről.
Összeállításkor a csokoládé legyen meleg, de semmiképp sem forró, mert akkor elfolyik tőle a hab. Ha túl hidegen öntjük bele a felvert tojásba, akkor összeugorhat. Ezen úgy tudunk segíteni, ha pár pillanatra vízgőzre állítjuk.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése